BEDRIFTSTEKNOLOGI

Moræus Hanssen vil sperre kinosalene for mobilsignaler

Kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen vil sperre for signalene slik at mobiltelefonene ikke virker når man er inne i salen. Post- og teletilsynet er redde for hva folk da skal gjøre hvis de får hjerteattakk...

Therese Werenskiold
30. mars 2001 - 15:46


Ingeborg Moræus HanssenAftenposten

digitoday.no

Post- og teletilsynet har ulike problemstillinger knyttet til GSM-jammere vært diskutert. Et av aspektene er sikkerhet.

En rådgiver i PT opplyste, før digitoday ble satt over til rette vedkommende, at en av årsakene var at noen i salen kunne få hjerteattakk og bli nødt til å ringe en nødtelefon.

Anne Marie Storli, informasjonssjef i PT, legger også vekt på argumentet om at man ved installasjon av jammere kan blokkere muligheten for å ringe opp nødnummer.


- Hva hvis noen får hjerteattakk? Man må være sikre på at man blokkerer kun mobilsignalene og at de gjelder kun innenfor kinosalene, eller andre ønskede områder, sier hun.

Det er, ifølge Storli, ikke aktuelt med noe unntak foreløpig. Dessuten kan det være problematisk å behandle alle likt, sier hun.

Kinodirektøren synes de er noen tøysete, tekniske tullebukker!

- Vi er innstilt på å benytte oss av teknisk utstyr som kan sperre for mobilsignaler inne i kinosalene. Folk ringer altfor mye. Det er en bedrøvelig utvikling, sier Ingeborg Moræus Hanssen oppgitt til digitoday.no.

Oslo Kinematografens vedlikeholdssjef holder, ifølge kinodirektøren, på med å utrede mulighetene for benyttelse av GSM-jammeutstyr på alle kinosalene. Dette skal legges frem for direktøren etter påske.

Inntil da får vi vente i spenning.

Å løse problemet ved å oppfordre folk til å bruke folkeskikk er i hvert fall nytteløst, mener Moræus Hanssen.

- Hvis folk får hjerteattakk kan man jo heller hjelpe dem! Man sitter jo ikke alene i kinosalen, sier hun.

Stein Gudbjørgsrud, seksjonsleder i PT, er enig i at hjerteattakk-argumentet kanskje er litt tynt.


- Det har jo ikke akkurat vært noen epidemi i det siste, sier han.

Det viktigste argumentet er, mener Gudbjørgsrud, at Post- og teletilsynet har tildelt frekvenser til mobiloperatørene, og da kan de ikke tildele de samme frekvensene til andre (slik de ville gjort ved å tillate bruk av GSM-jammere).

- Det er mange som synes det er dumt at de ikke får installere dette utstyret. Blant annet i rettssaler, på skoler og i fenglser. Man bør heller bruke andre metoder enn tekniske innredninger, mener han.

- Det er forbudt å bruke mobiltelefon mange steder. På fly og sykehus blant annet. Man bør prøve å regulere bruken uten jammere. Dessuten kan vi ikke se at kinosalene har bedre argumenter enn andre for å få installere dette utstyret.

Gudgjørgsrud innrømmer imidlertid at det kan være vanskelig å regulere. Ikke alle har respekt for mobilforbud, og spesielt ikke når mobilbruken ikke representerer en fare for eget eller andres liv og helse. Og det gjør det jo ikke kinosalene.

Én mulighet Oslo Kinematografer har, er å lage veggene 'mobilugjennomtrengelige'. Det koster penger, men er absolutt mulig å gjennomføre uten at de bryter teleloven av den grunn.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.