KOMMENTARER

Mørke utsikter for IP-telefoni

Den manglende børsinteressen for Telio og amerikanske Vonage skyldes flere faktorer som truer IP-telefoni over ADSL.

1. juni 2006 - 09:37

Telio skal på børs og arbeidet samtidig med en emisjon for å hente inn mer penger, men dette mislykkes - investorene ville ikke betale så mye for aksjene som Telio mente de var verd.

Trolig har investorene fulgt med på hva som skjedde med Vonage, IP-telefoni-pioneeren i USA. Vonage gikk på børs og i stedet for det vanlige løftet falt selskapets aksjekurs som en stein de første dagene og er nå 25 prosent under noteringspris.

Årsaken er at IP-telefoni over bredbåndslinjer er en mellomløsning som utnytter at dagens fasttelefoni-selskaper, som Telenor, melker markedet med høye priser. Men dette prisgapet har allerede begynt å lukke seg og nye teknologier skaper rom for nye konkurrenter.

Her er trusselbilde som bremser Telio-kursen:

1: Telio lever i et lavmargin-marked. Et voldsomme antall konkurrenter som har dukket opp fordi investeringene er så små. Dette skaper et enorm prispress, selv om du er størst.

2: Den kanskje største trusselen er at de store fast-telefoniselskapene etterhvert når et punkt der så mange kunder har flyttet over at de setter ned prisene skikkelig. Telenor har allerede lansert fastpris-tilbud og prisene vil bare gå en vei. Trolig har Telenor fete marginer å kutte i før de går med tap på fast-telefoni-nettet i Norge. I USA der fastelefoni-prisene lenge har vært lave, har ikke IP-telefoni tatt av på samme måte. Markedsleder og bransjepioneer Vonage har bare 1,6 millioner kunder.

3: Skype og andre PC-baserte programmer er helt gratis og tilbyr mange muligheter som telefon-basert IP-telefoni ikke tilbyr. Det er dette som har skremt Vonage-investorene og rammet også trolig Telio. Og det er ikke bare Skype som truer: Microsofts nye Live Messenger er bedre på tale og har over en million brukere her i Norge.

4: Litt lengre frem kommer IP-telefoni over mobiler, av noen kalt UMA. Nadir Nalbant og hans Hello er først ute med teknikken som baserer seg på mobiler som også har WLAN-mottaker. Dermed kan brukere kunne ringe med sine mobiler over WLAN/internett og mobilnettene. Dette kan ikke Telio foreløpig ikke tilby - du må være en mobiloperatør for å gjøre dette.

Mobilen er også en annen trussel for Telio, for etterhvert som datatrafikk over mobilnettene blir billigere, vil IP-telefoni over mobildata bli attraktivt.

Telio er et spennende selskap som kastet seg på en bølge tidlig. Nå gjelder det å vise at de er like kvikke på å videreutvikle sin forretningsmodell.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.