BEDRIFTSTEKNOLOGI

Test: Casio QV-5000SX

Morsomt digitalkamera fra Casio

Casios nye QV-5000SX er et lite, men velutstyrt digitalt kamera. Ikke minst bra lagringskapasitet og funksjoner som panorama og video, gjør dette til et artig produkt å bruke

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. aug. 1998 - 10:33

Casio QV-5000SX er på størrelsen med et vanlig kompaktkamera og får enkelt plass i en jakkelomme. Det veier omtrent 250 gram pluss vekten av de fire AA-batteriene som behøves. Ikke noe man blir skakk i ryggen av, altså.

Kameraet er utstyrt med en CCD-lysdetektor (Charge Coupled Device) med 1,31 millioner piksler. Denne kan levere bilder med en oppløsning på inntil 1280x960 piksler. Bildene kan tas med fire forskjellige komprimeringskvaliteter. Det 8 MB store flashminnet rommer mellom 16 bilder av beste kvalitet og omtrent 88 bilder av økonomikvalitet (oppløsning på 640x480).

Casio QV-5000SX.
Casio QV-5000SX.

Selv om kameraet normalt bruker sin innebygde autofokusfunksjon, er det også mulig for brukeren å manuelt stille inn dette selv. Det samme gjelder hvitbalansen.

Kameraet kan ta bilder av objekter på en avstand mellom 10 cm og uendelig. Dette inkluderer også den innebygde makrofunksjonen. Kameraet er dessuten utstyrt med inntil 4X digital zoom, men dette gir ingen annen effekt på bildene enn man uansett vil kunne gjøre i sitt bilderedigeringsprogram. Linsen i kameraet tilsvarer en brennvidde på 36 mm på et 35 mm-kamera.

Kameraet har en 555x220 pikslers LCD-skjerm på baksiden, i tillegg til gjennomsiktssøker. Begge deler kan brukes når man tar vanlige bilder, men skjermen kan også skrus av.

I tillegg til å ta vanlige bilder, noe alle digitale kameraer kan (...), kan man med QV-5000SX blant annet lage panoramabilder. Dette gjøres i et spesielt modus hvor man først tar bildet som skal være lengst til venstre. Når dette er tatt, får man se et utsnitt av dette bildet på den venstre siden av skjermen. Dette utsnittet er transparent, slik at man samtidig kan se motivet for det neste bildet. Man må da forsøke å få detaljene i det nye motivet til å stemme overens med detaljene i utsnittet. Dette er ikke lett hvis man ikke er stødig på hånden, så bruk av stativ anbefales. Bildeeksemplet under viser frihåndsfotografering.

Til tross for at kameraet oppbevarer informasjon om at man har tatt et panoramabilde, så er det ikke mulig å få dette flyttet over til en PC direkte. Man må derimot flytte alle de bildene panoramabildet skal inneholde over på PC-en, for deretter å bruke et verktøy som heter Spin Panorama. Dette gjør at man på en enkel måte kan sette sammen de forskjellige delbildene til et panoramabilde. Disse bildene kan lagres som blant annet JPEG eller BMP.

Det er også mulig å lage en QuickTime VR-film, slik at man kan bevege seg rundt i bildet som om det skulle være en sylinder.

Det er også mulig å gjøre videoopptak med kameraet. Dette er riktignok begrenset til 6,4 sekunder, mer rommer ikke minnet. Filformatene opptaket kan lagres i er QuickTime, QuickTime VR, AVI eller animert GIF.

En annen artig funksjon er pålegging av tittel på bildene. Man kan da i et eget modus fotografere en logo eller tekst. Dette lagres på en egen posisjon i kameraets minne og kan ved hjelp av en meny plasseres på egnede steder i andre bilder som er lagret i kameraets minne. Vi synes likevel titlene er litt for store i forhold til bildene.

Overføring av bildene til en PC gjøres via en medfølgende kabel som kobles til seriellporten på PC-en. Overføringshastigheten er da maksimalt 115.200 bits/sek, slik at det tar litt tid å å hente ned bildene. Det hele kommer jo an på hvor mange og store bilder man har tatt.

Testbilde - utsikt fra lokalene til digi.no. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Testbilde - utsikt fra lokalene til digi.no. Foto:  Harald Brombach

Kameraet er for øvrig enkelt å bruke, har bra bildekvalitet og har som nevnt mange mer eller mindre nyttige funksjoner. Skal man trekke noe ned, må de være mangel på optisk zoom, samt en litt svak blitz. Men i de fleste tilfeller hvor man ikke fotograferer på stor avstand innendørs, tror vi at Casio-kameraet er et meget godt kjøp. For den veiledende prisen er ikke verre enn omtrent 6140.- inkludert mva.

Casio QV-5000SX distribueres i Norge av Casinus AS.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.