Mosaic fyller ti år

NCSA Mosaic var nettleseren som gjorde at "verden" oppdaget weben. Versjon 1.0 av nettleseren ble annonsert for nøyaktig ti år siden.

NCSA Mosaic var nettleseren som gjorde at "verden" oppdaget weben. Versjon 1.0 av nettleseren ble annonsert for nøyaktig ti år siden.

Den 22. april 1993 annonserte to utviklere ved NCSA ved University of Illinois, Marc Andreessen og Eric Bina, nettleseren NCSA Mosaic 1.0 for X-Windows. Annonseringen, som du kan finne her, viser blant annet hvor man kunne laste ned kildekoden til Mosaic, samt lenker til kompilerte utgaver til Sun, SGI, IBM RS/6000, DEC Alpha OSF/1 og DEC Ultrix. Versjoner for Windows og Mac kom først i september 1993.

NCSA Mosaic 1.0 skal angivelig ha vært den første nettleseren med grafisk brukergrensesnitt som var fritt tilgjengelig. Dette hadde selvsagt betydning for utbredelsen. Inntil Netscape dukket opp på scenen var Mosaic temmelig enerådende i mange miljøer.

De første utgavene av Mosaic støttet bare HTML 1.0 og hadde derfor ganske begrenset funksjonalitet sammenlignet med dagens nettlesere. Men kombinasjonen av formatert tekst, integrerte bilder og lenker gjorde nettleseren og weben til en suksess, kanskje først og fremst fordi det var nytt og spennende, men mange så snart nytten av informasjonen som etter hvert ble tilgjengeliggjort på en langt mer oversiktlig måte enn via eldre metoder som ftp og gopher.

Populariteten førte også til at "alle" med webtilgang skulle ha sine egne websider og antallet selvlærte "HTML-eksperter" økte voldsomt. Det samme gjorde selvfølgelig også antallet nettsteder, og denne veksten har fortsatt - ikke minst etter at noen fant ut at innhold på weben var noe man kunne tjene penger på.

Slik kunne det se ut

digi.no ønsker å understreke at det finnes minst én alternativ utgave av historien og tidsskjemaet for hvordan NCSA Mosaic ble utviklet. Blant annet denne siden hos NCSA beskriver en ganske annen lanseringsoversikt enn den vi og mange med oss har tatt utgangspunkt i.

Til toppen