BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot alternativt UMTS-forslag

Krefter innenfor amerikansk mobilindustri ønsker at USA skal satse på sin egen mobilstandard, og ikke støtte ETSI-forslaget fra januar.

Frode Eriksen
25. feb. 1998 - 14:46

Sprint PCS, Lucent Technologies, Motorola Cellular Infrastructure Group, Nortel og Qualcomm vil satse på sin egen standard for tredje generasjon mobilstandard (3G), og skal ha de tekniske løsningene klar senest i år 2000, basert på "CDMAOne" som igjen er basert på CDMA IS95-grensesnittet, som i dag dominerer det amerikanske markedet. Teknologien ble opprinnelig utviklet av Qualcomm.

Forslaget vil senere settes opp som et amerikansk motforslag til det europeiske forslaget som ble vedtatt på et møte i den europeiske telestandardiseringsorganisasjonen, ETSI, i januar. Dette møtet endte i en kompromissløsning kalt Utra, som betyr at mobiltelefonene skal tolke signaler fra mobilnett basert på to standarder: W-CDMA, som i Ericsson og Nokias opprinnelige forslag, og TDMA-CDMA, som støttes av blant andre Siemens, Motorola og Alcatel Alsthom.

Mens en i Europa har tradisjon for å komme til enighet i standardiseringsspørsmål, er hverdagen i USA mange tekniske løsninger. I dag finnes det tre ulike standarder for det som kalles andre generasjons mobiltelefoni.

Sprint sier i en melding at selskapet skal ha CDMAOne i testversjon i løpet av to år. Dette kommer på toppen av dagens utbygging av mobiltelefoni, som dette og mange andre selskaper er i full gang med.

ETSI skal levere sitt forslag til ny mobilstandard til Den internasjonale teleunionen (ITU) innen 30. juni i år, og ITU skal starte behandlingen av ny mobilstandard til høsten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra