BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot deadline for Enitel

I løpet av dagen må Pareto Securities ha klart å hente 300 millioner kroner i form av et lån til det skadeskutte teleselskapet Enitel. Dersom så ikke skjer er Enitel ett skritt nærmere konkurs.

Frode Eriksen
14. sep. 2001 - 09:41

Planen var at Enitel skulle hente de friske pengene gjennom et lån fra investorene. Pareto Securities har fått oppdraget med å skaffe pengene gjennom en løsning som både unngår konkurs for Enitel, men som også sikrer dagens aksjonærer noen av verdiene i selskapet.

I tre uker har Enitels ledelse arbeidet hardt for å unngå avvikling av teleselskapet. Hovedproblemet er en gigantgjeld på henholdsvis 250 millioner euro i form av et obligasjonslån og 1,65 milliarder kroner som kreditt.

30. august bad selskapet om frivillige gjeldsforhandlinger, og gjeldsnemdas leder, Knut Ro, har siden lett etter mulige løsninger for selskapet.

Sentrale i den løsningen som nå vurderes er energiselskapene som utgjør noen av de viktigste eierne i Enitel, blant annet fordi det er disse selskapene som eier telenettet som Enitel benytter og kaller for et nasjonalt telenett.

Onsdag ble det klart at gjeldsnemnda i Enitel gikk for en løsning der Pareto Securities skulle hente 300 millioner kroner i form av et lån innen midnatt fredag, som ifølge Dagens Næringsliv skal tilføres ett nytt driftsselskap. Flere av e-verkene som er spurt om de vil vidra med midler til det nye selskapet tar beslutningen om å delta i dag.

Ifølge Finansavisen har flere av obligasjonseierne uttrykt misnøye med løsningsforslaget. Ingen ville la seg sitere med navn, men ifølge avisen er den samstemte mening at dette er forfordeling av kreditorer. Dagens Næringsliv skriver også at det er klart at Telia ikke lenger vil kjøpe seg inn i et nytt Enitel-selskap. Telia solgte opprinnelig Telia Norge til Enitel i desember 1999 for to milliarder kroner, minst dobbelt så mye som markedet antok verdien til.

E-verkenes advokat, Jan-Fredrik Wilhelmsen, sier til Dagens Næringsliv at e-verkene har overført leieavtalen til det nye selskapet.

I tillegg er det klart for nye masseoppsigelser i selskapet. Etter et allmøte torsdag er det klart at 149 ansatte mister jobben resten av året. Det nye driftsselskapet vil ha 225 ansatte, og skal fokusere mot bedriftsmarkedet med IT- og datatjenester. Enitel hadde ved inngangen til året 780 ansatte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.