Mot en mindre sum kan du nå få teste Win2000 for Microsoft

Microsoft finner stadig nye måter å tjene penger på. Det siste påfunnet er å ta godt betalt for den tredje betautgaven av Windows 2000. Det merkelige er likevel at kundene tror dette er et tilbud.

Microsoft finner stadig nye måter å tjene penger på. Det siste påfunnet er å ta godt betalt for den tredje betautgaven av Windows 2000. Det merkelige er likevel at kundene tror dette er et tilbud.

Betatesting - det vil si testing av et produkt som ennå ikke er klart for markedet - er som oftest en svært omfattende oppgave. Alle mulige situasjoner som programmet kan komme ut for bør være testet og bestått. Jo grundigere testet, desto bedre vil programvaren oppfylle dette kravet.

Likevel, det fleste innser vel at hvis en programvareprodusent skal finne fram til og teste alle mulige situasjoner, ville mange produkter "aldri" komme på markedet fordi dette arbeidet tar så altfor lang tid. Ikke minst fordi de fleste bedrifter har et temmelig begrenset antall testere, først og fremst av økonomihensyn.

Det finnes likevel en mellomløsning som etterhvert er blitt temmelig utbredt, i hvertfall blant de store programvareprodusentene. Det er å gjøre betautgaver av programvaren tilgjengelig for store brukergrupper, som gratis tester programvaren og rapporterer feil tilbake til produsenten. Er det snakk om store applikasjoner, for eksempel hele operativsystem, blir betautgavene distribuert til et begrenset, men likevel temmelig stort antall forhåndsregistrerte testere (flere tusen).

Uansett, prisen programvareprodusenten betaler er minimal. Hvor mye koster det å masseprodusere og sende ut et CD-sett?

La oss anta 75 kroner hvis det er snakk om å sende CD-ene utenlands. Jeg vet ikke hvor mye en fast ansatt tester tjener per time, men det er sikkert mange ganger høyre enn dette beløpet.

Microsoft har i de siste årene stort sett latt testerne selv få betale for utgiftene forbundet med betautgaver distribuert på CD.

Nå har selskapet gått et skritt videre. I forbindelse med den kommende, men stadig mer utsatte lanseringen av beta 3-utgaven av Windows 2000, har selskapet opprettet det såkalte Windows 2000 Corporate Preview Program (CPP) slik at brukerne skal få lov til å se hva Windows 2000 har å tilby. Prisen for å få ta en titt før den endelige utgaven blir klar er omtrent 60 dollar.

Riktignok inkluderer denne prisen både Windows 2000 Server Beta 3, Windows 2000 Professional Beta 3, endel dokumentasjon fordelt på to CD-er, abonnement på eventuelt kommende betautgaver av Windows 2000 og tilgang til en lukket nyhetsgruppe som skal tilby brukerstøtte til betatesterne av operativsystemet. Men er dette virkelig noe man bør betale noe for?

Selvsagt skjønner jeg at endel er interessert i å få testet Windows 2000 så tidlig som mulig for å kunne forberede nye tjenester og produkter basert på nyhetene i operativsystemet. Men det er like mye i Microsofts interesse at noen faktisk kommer til å tilby applikasjoner som utnytter de nye mulighetene, slik at andre kanskje ser et behov for å ta det skrittet det er å gå over til en nytt operativsystem med dets ukjente huller og egenskaper.

Det er i hvertfall helt klart at Microsoft har alt å tjene på å selge betautgaver av sin programvare, for brukerne er så nyhetskåte at de faktisk er villige til å betale for se og oppleve nyhetene i den kommende programvaren.

Spørsmålet er om dette egentlig er så mye verre enn at det faktum at mange betaler penger for å komme inn på for eksempel datamesser hvor produsentene virkelig gjør alt de kan for å fortelle dem om hvorfor det de selger er så bra. Kanskje vi snart er villige til å betale for all reklamen vi får i postkassen også?

Apropos Windows 2000. Den tredje betautgaven ventes nå sendes ut fra Microsoft i perioden 26. til 28 . april. Når den endelige versjonen vil komme, er stadig et interessant spørsmål. Men de fleste tror at Microsoft greier å lansere produktet i år.

Til toppen