BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot handelsavtale for telekom

I dag er det begrensninger på utenlandsk eierskap i telekombedrifter i Canada, Mexico og Sør-Korea som er det største hinderet for en internasjonal telekomavtale i Geneve. Forhandlerne har frist til lørdag med å komme fram til en avtale.

Frode Eriksen
12. feb. 1997 - 12:00

- Selv om vi ikke har noen garanti for om det blir en avtale, er det få her som tror noe annet, sier førstekonsulent i Utenriksdeparetementet, Erik Solberg til digi:tele.

Hva innholdet i avtalen blir er en annen sak. I den amerikanske delegasjonen presses det på for at Canada, Mexico og Sør-Korea skal åpne for større utenlandsk eierskap i sin telekomindustri.

- Verdens handelsorganisasjon (WTO) og det internasjonale handelssystemet trenger en avtale nå. Opprinnelig var april i fjor siste frist for en avtale for at den skulle kunne begynne å gjelde fra 1.1 98. Nå er lørdag siste frist og den blir neppe forlenget om en ikke kommer fram til en avtale, sier Solberg.

En avtale uten USA blir sett på som helt uaktuelt så lenge det er verdens største telemarked og utgjør 30 prosent av verdens totale telekommarked på 4.000 milliarder kroner. Om amerikansk industri ikke får innpass i de tre konkrete markedene, der Mexico og Canada er en del av det Nord-Amerikanske frihandelsområdet, kan det få konsekvenser for en internasjonal avtale. Canadiske myndgheter begrenser utenlandsk eierskap til 47,8 prosent.

Hvor viktig det Canadiske markedet er for å få en avtale i havn er det ulike meninger om. Om det er avgjørende for den amerikanske delegasjonen gjenstår og se. Paul Falckenberg, som leder EUs delegasjon i Geneve, sier til Associated Press at det umulig kan være avgjørende for en internasjonal avtale.

Siste forhandlingsmøte i Geneve settes fredag og varer til en avtale foreligger, senest lørdag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.