TELEKOM

Mot løsning for Blackberry i Saudi Arabia

Liknende avtaler kan berge brukere i blant annet De forente arabiske emirater og India.

9. aug. 2010 - 11:06

Brukere av Blackberry, en smartphone fra den kanadiske leverandøren RIM, får tilgang til en kryptert meldingstjeneste som drives av RIM selv, uavhengig av alle mobiloperatører.

De siste ukene er det blitt kjent at mange lands myndigheter betrakter Blackberry som en sikkerhetsrisiko, fordi de ikke har anledning til å overvåke meldingstrafikken til Blackberry-brukere på samme måte som tekstmeldinger formidlet av mobiloperatørene. De forente arabiske emirater og Saudi Arabia har allerede varslet at de vil blokkere Blackberry-meldinger dersom de ikke får innsyn, og det fryktes at India, som nylig har vedtatt nye og svært strenge telekomregler, vil slå følge.

I andre land skal ikke overvåkingen av Blackberry være noe problem, fordi RIM har inngått avtaler som underkaster dem de samme reglene som mobiloperatørene. Det innebærer at politi og påtalemyndigheter kan få trafikkdata og andre opplysninger – også avlytting – fra RIM, gitt at de har en rettslig kjennelse. Dette gjelder USA og de fleste vestlige land.

RIM skal nå ha inngått en foreløpig avtale med Saudi Arabia som gir landets myndigheter tilsvarende muligheter som overfor lokale mobiloperatører, melder Wall Street Journal.

Avtalen skal innebære at meldinger sendt og mottatt av brukere i Saudi Arabia skal håndteres av egne servere som RIM skal plassere i landet. Hittil har RIM plassert servere rundt om i verden etter egen hensiktsmessighet. Bedrifter som er storforbrukere av Blackberry-meldinger kan også avtale å ha egne RIM-servere i sine datasentraler.

Saudi Arabia hadde truet med å blokkere Blackberry-meldinger fra fredag 6. august. Pågående samtaler mellom myndighetene og RIM forhindret dette. I en slags maktdemonstrasjon, sørget den statlige operatøren Saudi Telecom for at alle Blackberry-meldinger ble blokkert i fire timer den dagen. Blackberry-brukere med abonnement hos andre mobiloperatører i landet ble ikke blokkert.

Observatører sier en endelig avtale mellom RIM og Saudi Arabia kan danne modell for tilsvarende avtaler i andre land, også De forente arabiske emirater.

De ble bekreftet i forrige uke at RIM hadde samtaler gående med representanter for telekommunikasjonsdepartementet i India, men ingen av partene har gitt ytterligere detaljer.

Uttalelser som USAs utenriksminister Hillary Clinton kom med i forrige uke, og som blant andre BBC har referert, varslet at hun ville ta et initiativ overfor De forente arabiske emirater med tanke på å få til en riktig balanse mellom «legitime sikkerhetshensyn» og «retten til fri bruk og tilgang».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.