BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot lysere tider for Compaq

Etter fjorårets krise med full utskiftning av ledelsen, lysner det endelig for Compaq. Men det er fortsatt langt opp til gamle høyder for Compaq-sjef Michael D. Capellas.

Einar Ryvarden
26. jan. 2000 - 10:47

Sammenlignet med fjerde kvartal i 1998, ble fjerde kvartal året etter begredelig. Resultatet til datagiganten falt med 56 prosent til 2,6 milliarder kroner. Og det er ikke så mye å skryte av tar man omsetningen på 42 milliarder kroner i betraktning.

Men tallene representere likevel en bedring for Compaq som i fjor gjennomgikk en dyp krise. Sammenlignet med underskuddet i andre kvartal 1998 da toppsjef Eckhard Pfeiffer ble sparket, ser alt lysere ut.

Les om Compaqs problemer og snuoperasjon:
Compaq starter norsk direktesalg
Compaq taper penger på bedrifts-PC-er
Compaq varsler store tap i annet kvartal
Compaq-sjef Eckhard Pfeiffer sparket

Fjerde kvartal var spesielt fordi mange kunder stoppet store deler av sin innkjøp før nyttårsaften. Men til tross for det, ser Compaq ut til å ha klart seg bra. Og selv om Compaq selger mye tunge datasystemer, slapp selskapet langt penere unna enn IBM.

Michael D. Capellas.
Michael D. Capellas.

Compaq-sjef Michael D. Capellas har gjennomført en knalltøff slankekur som enda ikke er over. Hittil har 1900 ansatte mistet jobben og i løpet av vinteren ryker ytterligere 1600 ut. Capellas arbeider også hardt med å integrere og skape samspill mellom alle de forskjellige produktene og divisjonene Compaq fikk da selskapet først kjøpte opp Tandem og så Digital i 1998.

En av de største utfordringene for Compaq er PC-salget, siden verden største PC-produsent ikke tjener penger på salget av maskiner til bedriftsmarkedet. Tapene på salget av bedriftsmaskiner i fjerde kvartal beløp seg til 630 millioner kroner og slukte nøyaktig fortjenesten på salget av hjemmemaskiner.

Capellas tror at Compaq først til høsten vil kunne snu bedrifts-PC-salget. Selskapet arbeider blant annet med å innføre direktesalg, både i USA og Europa.
I mellomtiden hakker Dell løs på Compaqs markedsandeler med sitt direktesalg. I USA ble Dell større enn Compaq i fjor og truer nå selskapets internasjonale lederrolle.

Ledelsen i Compaq Norge var ikke tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.