Mot mangel på Pentium 3

Det er snart mangel på Intels raskeste Pentium 3-brikker og det blir ikke bedre før i månedsskiftet april/mai. Problemet skyldes overpessimisme foran nyttårsskiftet.

Det er snart mangel på Intels raskeste Pentium 3-brikker og det blir ikke bedre før i månedsskiftet april/mai. Problemet skyldes overpessimisme foran nyttårsskiftet.

Kunder som vil kjøpe de raskeste PC-ene og serverne fra Intel må snart finne seg i å vente. For lagrene av selskapets toppmodeller begynner å tømmes, innrømmer Intel. Foreløpig har ikke mangelen rammet norske PC-leverandører spesielt tungt, men det kan bli ventetid utover vinteren.

- Det blir trang levering i hele først kvartal. Vi klarer neppe å møte våre kunders vekstkrav før i andre kvartal, sier Pat Gelsinger, sjef for Intels bordmodelldivisjon til PC Week.

Ironisk nok skylder Intel på år 2000-problemet, men med motsatt fortegn av hva andre gjør. For Intel hadde forventet at de fleste kundene ville bremse ned innkjøpene av nye maskiner mer og tydeligere enn hva de faktisk har gjort. Nå kan dårlig planlegging ramme både kundene, PC-leverandører og Intel selv.

For å tilpasse seg det spesielle markedet i høst, har Intel begynt å trappe ned produksjonen av de billigste Pentium 3-brikkene for tidlig, og ikke satt i gang produksjonen av de dyrere 600-, 733- og 800-Mhz-versjonene raskt nok.

- Foreløpig har vi ikke problemer, men Intel holder på å fase ut Pentium 450 og snart blir det mangel på 500 Mhz-brikker. Vi tror det kan bli mangel på de raskere versjonene også, men foreløpig har vi god tilgjengelighet. Problemet er avhjulpet noe når de store bedriftskundene nå bremser innkjøpene, sier Pål Almlie, leverandørsjef hos Getronics Cinet til digi.no.

I tillegg til år 2000-problemet, har det også oppstått produksjonstekniske utfordringer, for Intel er midt i overgangen til nye, mindre kretsbaner. En ytterligere forsinkende faktor er at Intel har måttet utsette lanseringen av nye støttekretser til de dyreste Pentium 3-maskinene. De nye støttekretsene åpner for bruk av Rambus-minne.

- Foreløpig har vi ingen leveringsproblemer, sier både Dell og IBM Norge. Men det blir trangere produksjonsstart på grunn av utsettelsen på støttebrikkene. De første 677 Mhz-maskinene kommer først i januar, sier Øystein Nordstrøm, PC-produktssjef i IBM Norge til digi.no.

Til toppen