BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot mobilfiasko i Polen

Stadig flere av de aktuelle kandidatene for de fire polske UMTS-lisensene hopper nå av kampen. De synes markedet er for dårlig, antall lisenser er for mange og minsteprisene for høye.

30. okt. 2000 - 01:15

For først ut var teleselskapet Netia med svenske Telia som hovedaksjonær. Selskapet trakk seg sist uke fra konkurransen om en av de fem mobillisensene etter å ha vurdert situasjonen lenge og vel og kom fram til at UMTS-lisens i Polen gir dårlig butikk. Netia er i dag et fasttelefonselskap, og det var lenge ventet at med Telia i ryggen så økte sjansen for at selskapet skulle vinne mobiltelefoni interessant.

At Netia trakk seg var trolig en nedtur for polske telemyndigheter men om den nok kan kompenseres er det verre når eksisterende mobilselskap sier de ikke finner auksjonen spesielt interessant. For det sier nå Polens tredje største mobilselskap, Centertel det fastnettselskapet TPSA er hovedaksjonær og France Telecom eier 33 prosent, at selskapet vurderer å trekke seg fra auksjonen.

Beslutningen tas i helga, og kommer etter at France Telecom lenge har kritisert polske myndigheters mobilpolitikk, spesielt da beslutningen om å øke antall UMTS-lisenser fra fire til fem ble kjent. Heller ikke det at minsteprisen for hver mobillisens i auksjonen settes til 5 milliarder kroner vekker spesiell begeistring.

De to største GSM-operatørene i Polen, Polkomtel og Polska Telefonia Cyfrowa (PTC), sier at de begge vil vurdere å boikotte auksjonen om ikke betingelsene for auksjonene endres.

Ialt 18 selskap vurderer om det polske mobilmarkedet er godt nok for å drive tredje generasjons mobiltelefoni.

Blant de selskapene som vurderer Polen er Telenor, som har vært i samtaler med medieselskapet ITI Holdings om spørsmålet om å danne et konsortium for å søke på en av mobillisensene.

Det polske mobilmarkedet er et av de best utviklede i Øst-Europa med 10 prosent mobilpenetrasjon blant de 40 millioner innbyggerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.