Mot nok et smidig sjefskifte i SAP

Léo Apotheker blir snart enerådende, etter å ha vært likestilt med Henning Kagermann i mange måneder.

Mot nok et smidig sjefskifte i SAP

Léo Apotheker blir snart enerådende, etter å ha vært likestilt med Henning Kagermann i mange måneder.

Noe av det spesielle med den tyske giganten innen bedriftsprogramvare, SAP, er praksisen med i perioder å ha to likestilte sjefer øverst i den daglige ledelsen. I mange år alternerte gründerne Henning Kagermann og Hasso Plattner. I 2003 ble Kagermann enerådende.

I april i fjor (altså 2008) fikk SAP igjen to toppsjefer, da Léo Apotheker ble utnevnt til «co-CEO». Tospannet opphører i slutten av januar: Da blir Apotheker alene på toppen, mens Kagermann tildeles en kortvarig stilling som nestleder. Den opphører i mai.

Det er sparsomt med bakgrunnsopplysninger om Apotheker. Det britiske tidsskriftet The Economist peker på at Apotheker blir den første jøden etter krigen til å lede en stor tysk bedrift. Hans foreldre overlevde utryddelsene. Etter Hitlers fall etablerte de seg i Aachen, der Apotheker ble født i 1953, før familien flyttet til Antwerpen i Belgia. Etter en skolegang preget av revolusjonær virksomhet, dro han til Israel for å studere økonomi. Han startet sin arbeidskarriere i den israelske sentralbanken før han dro hjem til Europa av familiehensyn.

SAP ble etablert i 1972. Etter å ha sjekket at selskapet var ubesudlet av nazismen, søkte Apotheker seg dit i 1988, og avanserte raskt. Han tok en pause for å arbeide i ECsoft fra 1992 til 1994, og så i ABP Partners fra 1994 til 1995. Da kom han tilbake til SAP, som stifter av SAPs døtre i Belgia og Frankrike, og var EMEA-sjef en periode. I 2002 ble han markedsdirektør. Han fikk status som offisiell etterfølger til Kagermann i mars 2007 da han ble utnevnt til «stedfortredende toppsjef».

Apotheker gis mye av æren for at SAP overtok Business Objects, for at selskapets ledelse er mindre dominert av tyskere og teknikere enn før, og for å ha tatt tiltak for å effektivisere en organisasjonsstruktur som betraktes som topptung.

The Economist peker på at SAPs måte å bytte ledere på ser ut til å sikre stabilitet samtidig som den gjør det enklere for selskapet å tilpasse seg nye forhold i bransjen og i økonomien. De beskriver toppsjefen fra til 1998, Dietmar Hopp, som et faderlig opphav til SAPs sterke interne kultur. Plattner hadde egenskapene som skulle til for å etablere SAP i USA, mens Kagermann var pålen som gjorde at SAP kom godt ut etter dotcom-boblen.

Tidsskriftet peker på at amerikanske IT-bedrifter kan vurdere å lære av denne praksisen, særlig Apple og Oracle som virker overordentlig avhengige av henholdsvis Steve Jobs og Larry Ellison.

    Les også:

Til toppen