KARRIERE

Mot ny bunnrekord for IKT-studier

Bransjen går nå bedre, men stadig færre vil studere IT. NITH-rektor Bjørn Hanssen melder om ny bunnrekord til skolestarten i høst.

22. juni 2004 - 10:20

Den norske IT-bransjen går nå bedre, men høye ledighetstall ser ut til å skremme mulige studenter. Dette kan true utviklingen i bransjen årene fremover hvis de lave tallene vedvarer.

Til tross for bedre tider, har Norges Informasjonsteknologiske Høyskole (NITH) bare mottatt mellom 170 og 200 nye søknader til høstens opptak. Til sammenligning var det hele 800 søknader i gullåret 2000.

— Vi registrerer en nedgang på rundt 20 prosent fra i fjor, forteller rektor Bjørn Hanssen til digi.no

Hanssen legger ikke skjul på at han er skuffet sett opp mot de positive signaler som ellers skjer i bransjen.

digi.no har lenge omtalt bransjens etterspørsel etter erfarne konsulenter, mens nyutdannede sliter med å få jobb.

    Les også:

- Vi ser en trend i samfunnet at teknologisk utdanning nå ikke er så populært. Bransjen har de siste årene vært preget av store bemanningsreduksjoner og omstruktureringer. Dette har nok skremt mange fra å søke, framholder Hanssen.

Han mener bransjen nå har en stor jobb med å markedsføre hvilke spennende muligheter og jobber som finnes.

Underskuddet av IT-studenter uroer også IKT-Norge og prosjektleder Fredrik Syversen frykter at bransjen om noen år kan komme i underskudd på studenter.

Dette er noe også Bjørn Hanssen bifaller.

- Det er i dag alt for få som tar utdanning. Vi ser at det nå begynner å bli kamp om de erfarne konsulenter. Når bransjen går opp for disse, vil det blir rift om de nyutdannede IKT-studentene. Vi kan da risikere å få de samme tilstander som før 2000 der det var stor etterspørsel etter folk med IT-utdanning, sier Hanssen.

NITH har mottatt flest søknader til det generelle IT-studiet. Trenden viser i tillegg en klar nedgang i antall kvinner som søker. I toppåret 2000 utgjorde kvinneandelen av søkere 40 prosent. I år er det redusert til mellom 15 og 20 prosent.

Også Høgskolen i Oslo sliter, spesielt på teknologiske fagretninger. Ifølge førsteamanuensis Ulf Uttersrud har totaltallene siden 1998 vist en nedgang på hele 74,7 prosent.

Tallene Uttersrud har satt sammen med bakgrunn i Samordna Opptaks oversikt viser at søkermassen til dataingeniør fra 1998 til 2004 er sunket med hele 1.500 studenter til datafag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.