Mot ny gigantisk telefusjon

Det går mot en ny telefusjon i USA som vil slå alle tidligere rekorder. De to Baby Bell-selskapene SBC og Ameritech planlegger fusjon, med SBC som overtakende selskap. Kjøpesum: 55-60 milliarder dollar, eller mellom 400 og 450 milliarder kroner.

Det går mot en ny telefusjon i USA som vil slå alle tidligere rekorder. De to Baby Bell-selskapene SBC og Ameritech planlegger fusjon, med SBC som overtakende selskap. Kjøpesum: 55-60 milliarder dollar, eller mellom 400 og 450 milliarder kroner.

Telekombransjen kan med dette plusse på med ytterligere en rekord. Selv WorldComs bud på MCI på 41 milliarder dollar blir nærmest som "spåpenger" å regne sammenliknet med hva SBC vil betale for Ameritech. Kjøpstilbudet, som ennå ikke er bekreftet av de to selskapene, er i aksjer, og ligger rundt 55-60 milliarder dollar.

Fusjonsplanene kommer før SBC Communications Inc. er ferdig med innfusjoneringen av Southern New England Telecom Corp., som ble kjøpt i januar for vel 30 milliarder kroner.

Da amerikanske antitrustmyndigheter i 1984 delte det gamle American Telephone and Telegraph opp i sju mindre Baby Bell-selskap var det for å stimulere den gryende konkurransen på telemarkedet. Siden har ting skjedd raskt: SBC har fra før kjøpt opp et av Bell-selskapene, PacificTelesis, for 160 milliarder kroner. Bell Atlantic har også kjøpt et annet Bell-selskap, i fjor gikk Nynex for 160 milliarder kroner.

Som om ikke det er nok har SBC selv vært oppkjøpskandidat så sent som for et år siden, da det ble kjent at AT&T gjerne ville kjøpe selskapet for 350 milliarder kroner. De amerikanske telemyndighetene, FCC, varsler imidlertidig tidlig at et slikt kjøp neppe kom på tale og planene ble lagt på hylla. Det er foreløpig usikkert hva FCC vil si om SBCs oppkjøp av Ameritech, som vil redusere de opprinnelige sju Baby Bell-ene til fire.

The Wall Street Journal oppgir i dag SBCs overtakelsessum til å være 55 milliarder dollar - 15 prosent over Ameritechs børsverdi, som forøvrig har steget med 37 prosent de siste åtte månedene. Bloomberg antyder på sin side at en overtakelsessum er nærmere 60 milliarder dollar.

Om fusjonen gjennomføres vil SBC omsette for 40 milliarder dollar årlig i 13 stater. SBC sitter allerede i dag med mer enn 36 millioner telefonabonnenter, og vil med Ameritech kunne legge til 21 millioner kunder. En fusjon vil også føre til at SBC og Bell Atlantic alene vil sitte på to av tre telekunder på lokaltelefoni i USA.

Fusjonen må også gjennom nåløyet til FCC og justisdepartementets konkurransemyndigheter, samt lokale myndigheter i de områdene som berøres. Om denne fusjonen godkjennes, blir det vanskelig å nekte AT&T å fusjonere med for eksemel GTE eller Bell South. AT&T har diskutert samarbeid med begge selskapene før og gjør det sikkert igjen.

Det er ventet at SBC og Ameritech vil kommentere denne saken snart, kanskje så tidlig som i dag.

Til toppen