BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot ny kamp om mobilmarkedet

Det går mot ny kamp om mobilkundenes gunst når Telia kommer inn som ny aktør på det norske mobilmarkedet til neste år. Samferdselsdepartementet går inn for at Telia, sammen med Telenor og NetCom GSM får hver sin av de nye konsesjonene for utbygging og drift av mobilnett basert på GSM 1800-standarden ( DCS).

Frode Eriksen
6. feb. 1998 - 16:57

Samferdselsdepartementet bekreftet i dag det mange regnet med; at alle som søkte om konsesjon for å bygge og drive GSM 1800 mobilnett (DCS 1800) fikk de lisensene de søkte på. Den formaliteten som gjenstår for de tre søkerne er å akseptere de endelige konsesjonsvilkårene. Samferdselsdepartementet tar sikte på at den endelige tildelingen skal skje i løpet av februar.

I dag har Telenor Mobil og NetCom GSM konsesjon for drift av hvert sitt mobilnett basert på GSM 900 standard. I tillegg har Telenor Mobil konsesjon for drift av to NMT-nett.

De nye mobilnettene skal i første omgang dekke større by og tettstedsområder, og skal tas i bruk fordi det er kapasitetsproblemer på de eksisterende GSM 900 mobilnettene. Tjenestene som tilbys på GSM 1800 nettene blir med andre ord de samme som på GSM 900.

I en pressemelding fra Samferdselsdepartementet heter det at gjeldende regeverk for telesektoren sier at det skal legges vekt på å sikre samtrafikk mellom de nye mobiltelefonnettene, andre mobiltelefonnett og det ordinære telenettet.

- Vi har ventet på at konsesjonen skulle komme, sier aministrerende direktør i Telia Norge, Bjørn Formo, til digi.no - Vi er spente på om konsesjonsvilkårene er i samsvar med utlysningen og vår søknad, sier han.

Telia planlegger en framdrift som gir mobilkundene nyr mobilprodukter å bevelge blant i andre kvartal 1999 i de fire største byene.

- Vi har hatt rekordvekst i 1997, og ved å ta i bruk GSM 1800 vil vi tilby økt kapasitet og kan innfri kundenes forventninger. Nå kan vi være sikre på at det ikke blir trangt om plassen når mange ringer på en gang, sier administrerende direktør i NetCom GSM, Gert W. Munthe.

Informasjonsdirektør i Telenor Mobil, Anne Ekern, sier til digi.no at hun er glad for meldingen fra departementet, men sier at selskapet må gå igjennom konsesjonsvilkårene først. - Vi har klare planer for utbyggingen, men vilkårene må gjennomgås før vi kan regne konsesjonen for helt sikker.

Ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementets avdeling for post og telekommunikasjoner, Eva Hildrum, sier til digi.no at det uansett hva som skjer i forbindelse med en eventuell fusjon mellom Telenor og Telia, skal være tre GSM 1800-mobilkonsesjoner i markedet.

- Om en konsesjon frigjøres, blir den lyst ut igjen, sier Hildrum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.