Mot ny monster-konkurs i USA

Teleselskapet Global Crossing skulle snappe Internett-markedet foran de trege, etablerte teleskapene. Nå sklir selskapet mot skrifteretten.

Teleselskapet Global Crossing skulle snappe Internett-markedet foran de trege, etablerte teleskapene. Nå sklir selskapet mot skrifteretten.

Telecom-selskapet Global Crossing søkte i går kreditorbeskyttelse (såkalt Chapter 11) mens man gjør et siste forsøk på å redde selskapet.

Selskapet, som formelt har base på Bermuda, var på toppen i 2000 verdsatt til hele 436 milliarder kroner... Selskapet forsøkte blant annet å kjøpe Bell US West og brukte store summer på å strekke internasjonale fiberoptiske linjer.

Linjenettet selskapet bygget på rekordtid dekker 27 land og 200 større byer. Men dessverre var ikke Global Crossing alene om å strekke fiber, og en overkapasitet har ført til en priskrig som nykommere med mye gjeld ikke tåler.

Global Crossings siste håp er forhandlinger med Hong Kong-selskapet Hutchison Whampoa og Singapore Technologies Telemedia. For 750 millioner dollar overtar de to selskapene aksjemajoriteten i selskapet som blir verdsatt til 11,4 milliarder kroner. Går selskapet konkurs, vil det målt i verdier bli den fjerde største konkursen i amerikansk historie.

Går avtalen i orden, mener flere analytikere at alt ser ganske lyst ut. For uten gjeld å betjene, vil Global Crossing kunne redusere prisene og stjele kunder fra konkurrentene. En redning for selskapet betyr altså verre tider for den amerikanske telebransjen..

Til toppen