BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot priskutt på mobil dataoverføring

Når Telenor og Netcom lanserer UMTS, må de sette ned prisen på GRPS - det skjer nå i Sverige.

10. mars 2004 - 12:19

Bruken av mobil dataoverføring med GPRS stiger, men det koster fremdeles penger. For den første halve megabyten krever Telenor 10 øre per kilobyte. Et kort Word-dokument på en til to sider rommer 30-40 kilobyte og koster altså 3-4 kroner å laste ned.

Trolig står vi foran en kraftig reprising av GRPS. For som alltid i IKT-bransjen: Når man skal introdusere noe nytt, må man sette ned prisen på forrige generasjon.

Telenor og Netcom har ikke sagt noe om når de skal åpne sine UMTS-nett, men det er ikke utenkelig at dette skjer før sommeren. Da vil brukere få tilgang til langt raskere dataoverføring og mobilselskapene og altså trolig sette ned prisen på dagens GRPS.

Dette skjer hvertfall nå i Sverige. Der skal TeliaSonera nå lansere sitt UMTS/3G-nett og setter derfor ned GRPS-prisene med hele 40-50 prosent, skriver idg.se.

Kunder vil dermed betale 3-8 øre for å motta en gjennomsnittelig epost og 22-60 øre for et tresiders dokument.

- GPRS-prisene vi har i dag har gjort at de færreste brukere leser epost og annet på sine mobiler og bærebare PCer, påpeker teleanalytiker Tore Aarønæs til digi.no. Når mobilselskapene åpner sine UMTS-nett må de kutte prisene på forrige generasjons teknologi - tjenestene må gjøres attraktive for brukerne. Men de burde ha kuttet prisene for lenge siden for å trent opp brukerne til å bruke mobile datatjenester. Nå må de nesten starte fra bunnen, mener Aarønæs.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.