JUSS OG SAMFUNN

Mot rask avgjørelse i iTunes-sak

Allerede senere i dag kan konflikten med Apple og iTunes avklares. Men Apple står ikke bare overfor Norge.

2. aug. 2006 - 11:13

Forbrukerombudet har fått svaret fra Apple om selskapet vil etterkomme kravene om endringer og større åpenhet, men foreløpig er det hemmeligstemplet.

Det vil ikke vare lenge - Apple har bedt om at hele brevet unntas offentlighet, men ombudet har bedt Apple spesifisere enkeltavsnitt de mener ikkeholder informasjon som er konkurransehemmeligheter.

Allerede i ettermiddag kan Forbrukerombudet derfor kanskje offentliggjøre mesteparten av svaret. Det vil uansett komme før helgen, forteller Lars Helgesen, saksbehandler hos Forbrukerombudet til digi.no.

- Det kan være at vi bare sladder noe setninger, mesteparten vil bli offentliggjort.

En av mulighetene Apple har hatt er å si nei til kravene og stenge iTunes for norske kunder. For mye står på spill for Apple - bindingen mellom iTunes og iPod skaper enorme inntekter for selskapet. Skulle selskapet la musikk kjøpt på iTunes spilles på andre musikkspillere, måtte Apple også tilby musikken i Microsofts kopibeskyttede format WMA, noe som på sikt ville øke konkurransen for deres iPod-spillere.

Men Apple må i såfall ikke bare si nei til norske kunder, selskapet må stenge iTunes i hele skandinavia.

Det har vært kjent at Norge har hatt såkalte "støtte" fra Danmark og Sverige, men den er sterkere enn hva hittil har vært kjent, får digi.no vite.

Helgensen forteller at både de danske og svenske forbrukerombudene har vært med å utforme og godkjene brevet som ikke ble sendt til Apple Norge, men iTunes Europa i Luxemburg.

Forbrukerombudet representerer derfor faktisk ikke bare 4,5, men tre land og 16-17 millioner innbygger. Dette gjøre det hvertfall tyngre for Apple å si blankt nei.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.