BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot saktere vekst i europeisk IT

Det amerikanske analyseselskapet IDC har kunngjort prognoser for det vesteuropeiske IT-markedet som tyder på en gjennomsnittlig årsvekst på 7,8 prosent fram mot år 2000.

Eirik Rossen
23. des. 1996 - 15:00

Det betyr at det samlede vesteuropeiske IT-markedet vil vokse fra 167 milliarder dollar i år til 227 milliarder dollar i 2000.

Flerbrukersystemer og programvare antas å vokse på hhv 9,9 og 10,1 prosent, mens PC-salg og tjenester ligger under gjennomsnittet med hhv 6,5 og 6,7 prosent.

Dette betyr at veksten i særlig PC-salget, men også i bransjen som helhet, antas å gå tilbake. I år ligger PC-salget an til en vekst på 11,6 prosent i forhold til i fjor, mens bransjen antas å vokse med 9,1 prosent.

– Prognosen på 35 prosent vekst på PC-markedet i 1996 i forhold til i fjor har et kafkaaktig skjær, kommenterer IDCs Michael Cranna i en pressemelding. Han sikter til prognoser offentliggjort tidligere i år.

I 1996 vokste IT-bransjen mer i mindre europeiske land enn i de større. De største veksttallene gjelder land som Irland (10,7 prosent), Hellas (11,3 prosent), Østerrike (11,2 prosent), Belgia (12,7 prosent) og Portugal (15 prosent). Blant de større land utmerker Spania seg med 11,3 prosents vekst.

– PC-salget vil fortsette å øke neste år, men så vil veksten dabbe av, sier Cranna. – Noe av problemet er metningstendenser, særlig i de mest utviklede markedene som de skandinaviske.

Fram til 2000 vil servere vokse mer enn gjennomsnittet – 22,6 prosent gjennomsnittlig årlig vekst for mellomstore servere og 13,6 prosent for PC-servere. Det samme gjelder tilleggslagre til PC-er og arbeidsstasjoner (20,1 prosent).

Områdene der det forventes fall i markedet er store servere og skrivere til PC-er og arbeidsstasjoner. En stor server har per definisjon en utsalgspris på over en million dollar. Dette markedet vil falle med en årsgjennomsnitt på 17 prosent. Skriver vil falle med en årsgjennomsnitt på 2,7 prosent.

Telemarkedet forventes å vokse fra 225 milliarder dollar i 1996 til 283 milliarder i 2000. Det svarer til en gjennomsnittlig årsvekst på 9 prosent, altså noe mer enn IT-markedet. Både maskinvare og tjenester (inkludert leide linjer) forventes å ligge under dette gjennomsnittet, med forventet gjennomsnittlig årsvekst på hhv 5,8 og 6,8 prosent.

Telesektoren med størst vekst fra 1995 til 1996 er ISDN med nærmere 80 prosent. Cranna mener dette vil få mye å si for den videre utviklingen av Internett i nærmeste framtid.

– Når de som selger Internett-adgang har oppgradert til ATM, og de som selger Internett-tjenester har opprettet lokale nettverk i Europas nøkkelland, vil ISDN utgjøre forbrukerens raske innfall til Internett, heter det i pressemeldingen.

Grunnet julen og datavedlikehold hos IDC i USA, var det mandag ettermiddag (23. desember) ikke mulig å få ut nærmere tall for Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.