BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot tom kasse hos Tele Danmark

Overskuddet i fjor endte på 1,5 milliarder danske kroner, men utbyttet til eierne blir 1,8 milliarder kroner. Når aksjene i eget selskap skal betales med vel ti milliarder kroner, blir resultatet en nesten bunnskrapt kassebeholdning.

Frode Eriksen
2. mars 1998 - 11:43

Da Ameritech kjøpte aksjer i Tele Danmark var en del av handelen at Tele Danmark skulle kjøpe vel 17 prosent av aksjene som ble eid av den danske staten. Dette ble godkjent på selskapets ekstraordinære generalforsamling. Dermed fikk Ameritech, med sitt kjøp på 34 prosent uten ekstra utgifter, økt sin eierandel til 42 prosent.

Avtalen Tele Danmark inngikk med staten innebærer at aksjeprisen fastsettes av aksjekursen de siste dagene før generalforsamlingen i selskapet 19. januar. Beløpet endte på ti milliarder kroner, som er et tilsvarende beløp selskapet har i kortsiktig gjeld. Selskapet sitter, ifølge de siste halvårstallene, med likvider i kontanter, aksjer og obligasjoner på vel ti milliarder kroner. Resultatet kan bli en dobling av selskapets gjeld.

På toppen av dette kommer altså et rekordhøyt utbytte som fører til en nettoutgift på 300 millioner kroner, som skal betales til eierne i mai.

Ifølge Jyllandsposten sa selskapets midlertidige administrerende direktør, Hans Munk Nielsen, på generalforsamlingen i januar at selskapet hadde flere finansieringsmuligheter, uten at de ble utdypet.

Ameritech har økt aksjeutbyttet siden børsintroduksjonen i 1983, og har en målsetning om tosifrede veksttall for Tele Danmark.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.