Motbakke for mobilbransjens fellesvåpen

Symbian skulle bli operativsystemet for all avanserte mobiltelefoner, men selskapet sliter tungt.

Da Symbian ble lansert i 1998 ble selskapet og samarbeidet hyllet som "det nye Windows for fremtidens mobiltelefon". For bak selskapet sto blant andre Nokia, Motorola, Ericsson og den engelske lommemaskin-leverandøren Psion. Siden har Panasonic og Sony også kommet til, men uten at det har hjulpet salget i særlig grad.

I dag er det primært Nokia Communicator og Ericsson R380 som benytter Symbian, men også Sony-Ericssons kommende P800 (bildet over) skal bruke operativsystemet.

De store mobilprodusentene fryktet kanskje at Microsoft skulle kaste seg inn i mobilmarkedet og fokuserte derfor på et felles motvåpen. Men Microsoft-trusselen har uteblitt, noe som trolig er en av forklaringene på at selskaper som Nokia og Sony-Ericsson hovedsakelig prioriterer sine egne operativsystemer og programvare.

Rapportene varierer, men hvis man tar utgangspunkt i at det ble solgt i hvert fall 400 millioner mobiltelefoner i fjor, brukte bare 0,14 prosent av dem Symbian (589.000 telefoner). Selskapet tapte derfor 523 millioner kroner, skriver nyhetstjenesten idg.se.

Til toppen