KARRIERE

Møteplass for gründere står nesten ubrukt

IKT Norge tar selvkritikk for London-prosjekt.

Midt i smørøyet for oppstartsbedrifter i London har norske nykommere mulighet til å jobbe for å knytte internasjonale kontakter, men det er blitt en godt bevart hemmelighet.
Midt i smørøyet for oppstartsbedrifter i London har norske nykommere mulighet til å jobbe for å knytte internasjonale kontakter, men det er blitt en godt bevart hemmelighet.Bilde: arhon
13. apr. 2015 - 07:46

Kun en håndfull oppstartsbedrifter har utnyttet muligheten til benytte fem gratis kontorplasser i London.

På tampen av fjoråret ble Oslo Innovation Embassy etablert i lokalene til arbeidsfellesskapet The Trampery i den populære bydelen Hackney.

Opplegget er et samarbeid mellom IKT Norge, Oslo Business Region og Bergen kommune.

Siden nyttår har fysiske arbeidsplasser og tilgang et nettverk av andre bedrifter vært tilgjengelig for virksomheter som trenger drahjelp for satsing i utlandet.

Les også: Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

Dårlig markedsføring

Men responsen har vært lavere enn forventet.

– Så langt har 8-10 selskaper vært innom, og halvparten av dem har begynt å bruke plassene, sier Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling hos IKT Norge.

– Vi må nok selv ta en del av skylden for det, med for dårlig markedsføring. Det er en balansegang her. Siden vi har kun fem arbeidsplasser til disposisjon, kan vi heller ikke overselge tilbudet, sier Syversen til digi.no.

Men nå ser han behovet for å heise flagget litt høyere.

Rett miljø

Konseptet er at oppstartsbedrifter får tilgang til kontorfellesskapet for en periode.

Målgruppen er i hovedsak IT- og andre teknologibedrifter.

– I stedet for å sette dem i et norsk miljø, blir de plugget rett inn i det etablerte lokale miljøet med 20-30 selskaper fra London og resten av verden.

– Hvorfor nettopp London?

– Hele verden er i London, halvannen times flytur fra Norge. Her har du tilgang til alle de store teknologiselskapene, de beste investorene og 15 millioner potensielle brukere i 10 mils omkrets, sier Syversen.

Nettverkskontor for oppstartsbedrifter i regi av IKT Norge, Oslo Business Region og Bergen, The Trampery i Old Street, Hackney, London.
Kontorfellesskapet ved The Trampery i London-bydelen Hackney betegnes som en smeltedigel av nykommere innen teknologisk næringsliv. Bilde: Joshua Tucker

Smørøyet

Og Hackney skal være selve smørøyet for den som vil bygge forbindelser.

– Det går for å være Londons mest trendy nabolag, som også huser Europas viktigste og største klynge av kultur-, media- og teknologiselskaper i oppstartsfasen, forklarer næringsutviklingsdirektøren. Bydelen Hackney har de siste årene blitt transformert fra et av Londons mest slitne nabolag til landets mest innovative, med drøyt 15.000 nystartede firmaer årlig.

Så du denne? Telenor går inn i Startuplab

Hjelper hundrevis

Slik beskriver IKT Norge ressursene som finnes:

"The Trampery har skapt Londons mest innovative arbeidsfellesskap, og har hjulpet hundrevis av begavede innovatører med oppsett, å lære fra hverandre og komme nærmere å gjøre drømmene deres til virkelighet. [...] Skrivebordene er plassert midt oppi en internasjonal eltebolle av selskaper i sterk vekst, og utgjør en ypperlig utskytingsrampe for norske startups. Det er et sted for hard jobbing og nettverking, og et møtested som vil hjelpe til med å skrumpe inn avstanden til de internasjonale markedene."

- Jeg håper det kommer noen brukerorienterte tjenester ut av dette. Det er kanskje den største mangelvaren i Kommune-Norge i dag, sier IKT-Norges Fredrik Syversen.
Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i IKT Norge. Bilde: Marius Jørgenrud

Ekskludert

I utgangspunktet er tilgangen til kontorplassene reservert oppstartsbedrifter i Oslo. Potensielle stjerner vestpå har en åpning siden Bergen kommune deltar i samarbeidet.

Ifølge IKT Norge betyr ikke det at alle andre er ekskludert.

– Hvis får henvendelser fra virksomheter med god grunn til å være i London, og som ikke har budsjetter til sånt, bør vi kanskje vurdere dem. Vi er ikke så firkantet at vi setter en bom ved bygrensa, sier Fredrik Syversen - som håper at det går en kule varmt i innboksen og mobilen de neste dagene...

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.