BEDRIFTSTEKNOLOGI

Møter Microsofts kunngjøring med skepsis

Flere åpen kildekode-aktører er avventende til om nyheten om at Microsoft skal bli mer åpen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. feb. 2008 - 10:11

Microsoft kunngjorde i går kveld, norsk tid at det skal publisere all dokumentasjon for alle sine API-er (Application Programming Interface) til Windows Vista, Windows Server 2008, Exchange Server 2007 og Office SharePoint Server 2007. I tillegg skal selskapets offentliggjøre all dokumentasjon om alle kommunikasjonsprotokoller som Microsoft bruker - uansett produkt. Utviklere trenger heller ikke å godta noen form for lisens eller betale noen form for avgift for tilgang til informasjonen.

Mange stusser på denne kunngjøringen, for dersom det Microsoft skriver er riktig, vil selskapet gjøre det enklere for å andre å lage produkter som konkurrerer direkte med selskapets egne pengemaskiner. Selv om Microsoft har gjort visse tilnærminger til åpen kildekode-miljøet nylig, blant annet gjennom samarbeidet med Samba-prosjektet om fil- og skriverdeling, så strider kunngjøring mot prinsipper som Microsoft har kjempet for helt fram til nylig.

    Les også:

- Kunngjøringen er nøye forfattet for å forhindre konkurranse fra åpen kildekode-fellesskapet Samtidig har selskapet møtt motbør fra tilsynsmyndigheter i både USA og Europa. Det har kommet krav om at selskapet programgrensesnitt måtte åpnes for ikke å bryte med monopollovgivning i disse landene.

Michael Cunningham, visepresident og sjefjurist i Red Hat, skriver i et blogginnlegg at i lys av dette ikke, kommer ikke Microsofts nye tilnærming som noen overraskelse.

- Vi har selvfølgelig hørt lignende kunngjøringer før, nesten alltid strategisk timet for å gi en annen effekt, skriver Cunningham, og legger til at Red Hat ser på den nyeste kunngjøringen med en dose sunn skepsis.

Cunningham mener at Microsoft bør følge med tre forpliktelser for å vise at selskapet virkelig mener det som ble kunngjort i går.

  • Å forplikte seg til å støtte og jobbe for å fremme åpne standarder framfor selskapets proprietære, Windows-baserte formater for dokumentprosessering. Selskapet bør i stedet for å komme med pressekunngjøringer om dets framtidige standardstøtte, demonstrere implementeringen av en eksisterende, internasjonal åpen standard - nærmere bestemt Open Document Format (ODF).
  • Å forplikte seg til interoperabilitet med åpen kildekode. I stedet for å tilby en patentlisens for protokollinformasjon på grunnlag av lisensordninger som selskapet vet er ikke-kompatible med GPS, bør Microsoft utvide selskapets Open Specification Promise til å dekke all den informasjonen om interoperabilitet som nå skal gjøres tilgjengelig. Cunningham mener at det ikke er gitt noen grunn til at å nekte å utvide Open Specification Promise med de nevnte høyvolums-produktene, annet enn at selskapet fortsatt har til hensikt å låse kundene til dets «monopol-produkter» og å sperre konkurrenter ute gjennom patenttrusler.
  • Å forplikte selg til å konkurrere på like vilkår. Cunningham skriver at kunngjøringen er nøye forfattet for å forhindre konkurranse fra åpen kildekode-fellesskapet. Han spør hvordan man eller kan forklare løftet om ikke å saksøke åpen kildekode-utviklere så lenge de kun utviklere og distribuerer ikke-kommersielle implementeringer av produktene, og mener at den eneste måten å gjeninnføre konkurranse i de markedene som Microsoft nå kontrollerer, er gjennom kommersiell distribusjon av konkurrerende programvareprodukter basert på åpen kildekode.

Også andre har kommentert Microsofts kunngjøring.

- Jeg tror Microsoft omsider har forstått at deres lukkede karakter har vært en betydelig hindring for vekst i deres økosystem. - Verdens programvareutvikling har stødig marsjert i retning av å bli åpen og transparent. Denne kunngjøringen fra Microsoft ser ut til å indikere at de ønsker å delta i denne marsjen. Dette til tross for at noen av detaljene i kunngjøringen fortsatt ser ut til ikke å være ideelle for åpen kilkode-utviklere, i alle fall nå i første runde. Vi ser fram til å få flere detaljer om deres planer og håper at utførelsen av disse planene vil bekrefte disse påstandene, sier Jim Zemlin, administrerende direktør for Linux Foundation, til NetworkWorld.com.

- Jeg har ingen tvil om at Microsoft gjør det rette for deres egen virksomhet. Jeg tror Microsoft omsider har forstått at deres lukkede karakter har vært en betydelig hindring for vekst i deres økosystem, sier Andi Gutmans, en av grunnleggerne av Zend, selskapet som står bak PHP-språket, i et blogginnlegg.

- Microsoft har hatt et sterkt Microsoft-sentrert økosystem, men ved å følge denne nye retningen, vil selskapet kunne utvide selskapets gjeldende marked. Microsoft alt- eller ingenting-tilnærming når det gjelder løsninger har fungert som en akselerator for åpen kildekode-baserte operativsystemer. Selv om jeg er en stor tilhenger av Linux, tror jeg at dette kommer til å øke presset på Linux- og Unix-tilhengerne for å levere innovasjon og verdi på toppen av disse systemene.

Gutmans mener likevel at denne konkurransen vil være bra for sluttbrukerne, og at det vil få Linux til å blomstre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.