Motgang preget Transmetas første produksjonsår

Transmeta solgte en halv million Crusoe-prosessorer i sitt første reelle driftsår. Skal selskapet holde seg i live, må nedslagsfeltet utvides til nye markeder.

Transmeta solgte en halv million Crusoe-prosessorer i sitt første reelle driftsår. Skal selskapet holde seg i live, må nedslagsfeltet utvides til nye markeder.

Det er i disse dager gått nesten et år siden det første Crusoe-drevne produktet kom på markedet, da Sony lanserte en ny Vaio bærbar PC på det japanske markedet. I dette året skal det være solgt rundt 500.000 Crusoe-prosessorer. Observatører mener at Transmeta må øke volumet til en million enheter i året for å sikre driften. Crusoe-prosessorene kjennetegnes ved lavt strømforbruk, lav varmeutvikling og svært beskjedne fysiske dimensjoner. De har vunnet innpass på det japanske markedet for bærbare PC-er, men har ennå ikke fått noe gjennombrudd i USA eller Europa. Potensielle kunder har trukket seg på grunn av tvil rundt prosessorenes ytelse. Pionerer for Crusoe i server-verden støter på problemer.

Anslag fra International Data Corp går ut på at Transmeta har 0,3 prosent av prosessormarkedet og 2 prosent av markedet for bærbare PC-er. Ifølge ZDNet gjør Transmeta framstøt mot produsenter av nettverksutstyr, skrivere, settopbokser og andre dedikerte apparater. I visse deler av dette markedet er Crusoe-prosessorens grunnleggende egenskaper gode salgsargumenter, men konkurransen er særdeles sterk. En grundig sammenliknende analyse foretatt av Earth.com for et par uker siden, anfører blant annet at VIA kan ha større sjanser til å lykkes her enn Transmeta. Begge lider av den svakheten at det kan være svært vanskelig å vurdere hvordan deres egenskaper vil slå ut i praktisk ytelse.

Transmetas nyeste brikke, Crusoe TM5800, skal lanseres på markedet i inneværende kvartal. Ifølge The Register vil selskapet benytte prosessorprodusentenes store høstsamling Microprocessor Forum i San Jose 15. oktober til å kunngjøre at klokkefrekvensen vil økes utover 1 GHz.

Forhåndsomtalen på Transmetas nettsted forteller at den foreløpige grensen for TM5800 er 800 MHz. Sammenliknet med forgjengeren TM5600 i 600 MHz er ytelsen økt med 50 prosent, mens varmeutviklingen er redusert med 20 prosent - til under en tredel av Intels minst varmeutviklende Pentium IIIM. Selskapet mener dette skulle gjøre TM5800 spesielt interessant på apparater som skal kommunisere over trådløse lokalnett, siden de bedre enn andre kan kompensere for strømforbruket til denne energikrevende teknologien.

Til toppen