JUSS OG SAMFUNN

Motorola både vinner og taper i tysk rett

Motstanderne er Apple og Microsoft.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. sep. 2012 - 12:47

Tyske domstoler har kom i forrige uke med kjennelser i flere av de pågående rettssakene om mobilrelaterte patenter.

Ifølge PCMag.com erklærte en domstol i München at Motorola Mobilty har krenket et Microsoft-eid patent, som dekker system og metode for et virtuell panel for inndata. Dette skal hjelpe tastaturet til mobiltelefoner å kommunisere med applikasjoner.

Microsoft skal også ha fått medhold i at Motorola ilegges et midlertidig salgsforbud for enhetene som krenker patentet. Samtidig må Microsoft sette av et millionbeløp som skal kunne dekke det Motorola eventuelt taper på grunn av salgsforbudet. Dette beløpet vil bli utbetalt til mobilselskapet dersom Motorola går seirende ut av en eventuelle ankesak.

– Vi er glade for at denne avgjørelsen bygger på tidligere kjennelser som allerede har funnet Motorola i stor grad krenker Microsofts immanterielle eiendom, sier David Howard, en juridisk rådgiver hos Microsoft, i en uttalelse.

– Vi vil fortsette å håndheve forbud mot Motorola-produkter i Tyskland og håper at Motorola vil slå seg sammen med andre produsenter av Android-enheter ved å lisensiere Microsofts patenterte oppfinnelser, sier Howard.

Ifølge PCMag.com sa en talskvinne for Motorola at selskapet først ville vente på den skriftlige avgjørelsen, før selskapet vurderer valgmulighetene, inkludert en anke. Motorola har tidligere i år tapt flere andre patentsaker mot Microsoft i Tyskland. De fleste av selskapets Android-partnere har valgt å inngå lisensavtaler med Microsoft.

Mot Apple

Men forrige uke var ikke bare sorgen for Motorola Mobilitys juridiske avdeling i Tyskland. På fredag, i distriksdomstolen i Mannheim, ble selskapet, sammen med Samsung, nemlig frifunnet for å ha krenket et Apple-eid patent.

Patentet dreier seg om flerberøringsfunksjonalitet på berøringsskjermer. Ifølge Wall Street Journal mente retten at programvaren som brukes i de to selskapenes mobiler ikke bruker samme type funksjoner som Apple har patentert.

Patentet skal beskrive metoder for å gjenkjenne flere samtidige berøringer innen visse områder av skjermen, mens berøringer innen andre områder ignoreres.

– Vi ønsker dagens kjennelse velkommen, Den bekrefter vårt standpunkt om at våre produkter ikke krenker Apples immaterielle eiendom, heter det i en skriftlig uttalelse fra Samsung som har blitt gjengitt av Wall Street Journal.

Samsung gikk for en måned siden på en smell mot Apple i den mye omtalte rettssaken i San Jose, California. Juryens kjennelse ga Apple medhold på de fleste punkter. Men kjennelsen, som blant annet tilkjenner Apple en erstatning på 1,05 milliarder dollar, er ennå ikke rettskraftig.

Ifølge Reuters har Samsung nå bedt om en ny rettssak.

– Domstolens restriksjoner på tidsbruk, vitner og bevisgjenstand var uten sidestykke for en patentsak med slik kompleksitet og viktighet. Den hindret Samsung fra å presentere en full og rettferdig sak som svar på Apples mange krav, opplyser Samsung i rettsdokument som siteres av Reuters.

– Samsung ber derfor ærbødig om at domstolen innvilger en ny rettssak hvor det gis tilstrekkelig tid og upartisk behandling av partene.

I en annen uttalelse beklager Samsung seg over at det faktum av patentkjennelser ikke bare dekker teknologiske oppfinnelser, men også formen til produkter.

– Det er uheldig at patentlover kan bli manipulert for å gi ett selskap et monopol på rektangler med avrundede hjørner, eller teknologi som blir forbedret fra dag til dag av Samsung og andre selskaper.

Heller ikke Apple er helt fornøyd med kjennelsen – i alle fall den delen som gjelder erstatningsbeløpet. I forrige uke kom det rykter om at selskapet vil kreve hele tre milliarder dollar i erstatning av Samsung. Men nå ser det ut til at beløpet er på 1,757 milliarder dollar, 707 millioner dollar høyere enn erstatningen selskapet fikk tilkjent av juryen.

Av de 707 millionene, er 400 millioner for designkrenkelser, 135 millioner for forsettlig krenkelse av tekniske patenter, 121 millioner for Samsungs produktsalg som ikke skal ha blitt overveid av juryen, samt 50 millioner dollar i renter.

Apple vil også at et salgsforbud skal gjelde alle de produktene som juryen mener krenker patentene, men også andre produkter med en funksjon eller egenskap som er identisk med eller bare tilsynelatende forskjellig fra funksjonalitet som krenker ett eller flere av de aktuelle patentene.

Det antas at Samsungs Galaxy S III er blant disse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.