TELEKOM

- Motorola har lite overbevisende produkter

Taper ytterligere markedsandeler, og forbløffer analytikere med produkter «som ikke passer markedet».

Motorola bommer ifølge Gartner fullstendig på dagens markedssituasjon med modeller som «Aura», en mobiltelefon i rustfritt stål som koster rundt to tusen dollar.
Motorola bommer ifølge Gartner fullstendig på dagens markedssituasjon med modeller som «Aura», en mobiltelefon i rustfritt stål som koster rundt to tusen dollar.
25. nov. 2008 - 09:50

Det ble solgt 309 millioner mobiltelefoner i årets tredje kvartal. Det er seks prosent flere enn i samme periode i fjor.

- Finanskrisen påvirker salget i dette kvartalet, både i de etablerte og fremvoksende markedene. Spesielt har dette gått utover såkalte erstatningssalg, det vil si mobiler kjøpt som erstatning for en eldre modell.

Det opplyser analyseselskapet Gartner i sin ferske tilstandsrapport for mobilmarkedet.

Nokia befester sin posisjon som verdens klart største produsent av mobiltelefoner, med Samsung på en god andreplass.

Det kappes om tredjeplassen, der Sony Ericsson, LG og Motorola kjemper om en plass på pallen. Sistnevnte har slitt spesielt mye de siste årene, og taper nå ytterligere markedsandeler.

- Det er Sony Ericsson som fremstår som vinneren av disse i årets tredje kvartal, sier Gartner-analytiker Carolina Milanesi, og fortsetter:

Det at Sony Ericsson nå er den tredje største produsenten skyldes ifølge Gartner i større grad problemer hos Motorola og LG, enn at det svensk-japanske samarbeidet har klart å snu forretningene etter noen tøffe kvartaler.

Nokia er fortsatt klart størst. Størst kamp er det om tredjeplass blant verdens største mobilprodusenter. (Kilde: Gartner)
Nokia er fortsatt klart størst. Størst kamp er det om tredjeplass blant verdens største mobilprodusenter. (Kilde: Gartner)

Gartner-analytikeren mener Motorola rammes både av økonomiske nedgangstider og lite overbevisende produkter.

- Samtidig skvises de av konkurrentenes aggressive prising, som blir vanskelig å matche hvis de samtidig skal tilfredstille investorene ved å beholde marginene.

- Vi forventer at Motorolas problemer fortsetter neste år, og er svært overrasket over produkter de nylig har kunngjort, som modellen Aura, en enhet til to tusen dollar, som tilsynelatende fullstendig overser dagens markedssituasjon, sier Milanesi.

Nokia solgte 118 millioner telefoner i årets tredje kvartal. Dette er ifølge Gartner første gang i år det finske selskapet får føle effektene av de pågående nedgangstidene. Analytikere mener likevel at Nokia bør kunne oppnå en marginalt bedre markedsandel i fjerde kvartal, noe de begrunner med julesalg og lanseringen av nye modeller.

Samsung opplevde et svært godt tredje kvartal og økte salet med over 26 prosent sammenlignet med samme periode i 2007.

Totalt ble det solgt 43,5 millioner enheter i Vest-Europa i denne perioden. Det er godt under de 47,2 millionene som ble solgt her i samme periode i fjor.

Gartner mener salgssvikten skyldes høyere levekostnader og lange bindingstider på subsidierte telefoner.

På verdensbasis forventer nå Gartner en årlig vekst i mobilsalget på rundt åtte prosent i 2008. Det er en kraftig nedjustering i forhold til hva de tidligere har spådd.

Før sommeren forventet analyseselskapet en årlig vekst på mellom 10 og 15 prosent, også det en nedjustering fra tidligere spådommer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.