Motorola må møte patenttroll på nytt

Rettssak ble erklært ugyldig av dommeren.

Motorola må møte patenttroll på nytt
Bilde: PantherMedia

En patentrettssak mellom Motorola Mobility og patentselskapet Intellectual Ventures endte denne uken med å bli erklært ugyldig av dommeren. Rettssaken hadde da pågått i nesten to uker ved en distriktsdomstol i Delaware. Årsaken til ugyldiggjøringen er at juryen ikke greide å komme fram til en enstemmig kjennelse. Dermed må saken opp på nytt.

Saken det dreier seg om, er trolig denne som digi.no omtalte første gang i 2011. Da ble Motorola Mobility saksøkt av Intellectual Ventures for krenkelser av seks patenter. Saken har siden tid blitt redusert til å dreie seg om tre patenter, som beskriver metoder som ifølge Intellectual Ventures er benyttet i Motorolas maskinvare og i Android-relaterte deler av Google Play. Ifølge Reuters er dette første gang i selskapets 14-årige levetid at Intellectual Ventures bringer en patentstrid helt fram til en rettssak. Tidligere saker skal ha endt med forlik. Men selskapet er i ferd med å forberede flere rettssaker.

– Resultatløse rettssaker er et sjeldent faktum i livet, og det er skuffende (for oss, og sannsynligvis også for Motorola) at juryen ikke greide å komme fram til en enstemmig kjennelse. Men ser fram til en ny rettssak om disse patentene, og også to andre kommende rettssaker med Motorola Mobility senere i år, sier Melissa Finocchio, som har tittelen «chief litigation counsel» i Intellectual Ventures, i en pressemelding.

Intellectual Ventures er kanskje mest kjent fordi Microsofts tidligere teknologisjef, Nathan Myhrvold, er blant grunnleggerne. I 2011 ble det kjent at Google på et tidspunkt hadde investert i ett av Intellectual Ventures fond. Det er uklart når denne investeringen skjedde, men trolig var før Google for alvor begynte å kritisere den typen patentvirksomhet som blant annet Intellectual Ventures driver med.

Patenttroll

Begrepet patenttroll brukes vanligvis om selskaper uten annen virksomhet enn å håndheve patenter selskapet har kjøpt eller forvalter på vegne av andre. Mange rettssaker mellom teknologiselskaper og patenttroll dreier seg om patenter med svært dårlig kvalitet. Slike saker oppleves som helt unødvendige av de saksøkte, men koster dem likevel tid og penger.

Ifølge Reuters hevder Intellectual Ventures at selskapet kun investerer i immateriell eiendom med høy kvalitet og at selskapet ikke går i gang med lettsindige rettssaker. Med tanke på at dette er selskapets første rettssak, stemmer i alle fall det sistnevnte.

Intellectual Ventures saksøkte Motorola Mobility på et tidspunkt hvor det ennå ikke var avklart om Google skulle få kjøpe mobilselskapet. Nå kan det hende at striden ikke avgjøres før salget av Motorola Mobility til Lenovo er et faktum.

    Les også:

Les mer om: