JUSS OG SAMFUNN

Motorola saksøkt av velkjent patenttroll

Fører til at Google møter seg selv i døra.

10. okt. 2011 - 10:32

Motorola Mobility, den delen av Motorola som Google gjerne vil kjøpe, har blitt saksøkt av Intellectual Ventures for krenkelser av seks ulike patenter som eies av Intellectual Ventures.

Sistnevnte kjøper opp patenter for å tjene penger på dem og anses derfor for å være et «patenttroll», selv om selskapet relativt nylig har opprettet en forskningsavdeling. Selskapet ble grunnlagt av blant annet Nathan Myhrvold, tidligere teknologisjef i Microsoft, i 2000.

Google ønsker å kjøpe Motorola Mobility blant annet på grunn av selskapets store patentportefølje knyttet til mobiltelefoni. Men ifølge ZDNet UK har Google også investert i Intellectual Ventures' Invention Investment Fund I, et fond som er spesialisert på å håndheve patenter som Intellectual Ventures primært har kjøpt. Dette skal ha blitt kjent via dette rettsdokumentet, som ble utgitt i forbindelse med en søksmål Xilinx rettet mot patentselskapet i våres.

Dette eierskapet er noe oppsiktsvekkende, siden Google-ledere flere ganger har uttrykt seg negativt til hvordan patenter brukes i dag.

De seks berørte patentene er oppgitt i dette dokumentet. De omfatter blant annet et filsystem for direkte overføring mellom datamaskiner, trådløs teknologi for dataoverføring, programvare som kontrollere transport, lagring og presentasjon av innhold fra en ekstern kilde, samt en metode og et system for distribusjon av oppdateringer ved å presentere en katalog over programvare som er tilgjengelig for brukerinstallasjon som ikke allerede er installert på brukerens enhet.

Ifølge søksmålet skal patentselskapet siden januar i år forhandlet med Motorola Mobility om en lisensavtale, men mobilselskapet skal ha nektet å gå med på betingelsene. I dokumentet nevnes 18 ulike mobiler og andre enheter fra Motorola som skal krenke patentene. Dette inkluderer både avanserte modeller som Atrix 4G og enklere modeller som Bali.

Intellectual Ventures krever kompensasjon for tap av lisensinntekter, men tilsynelatende ikke at salget av produktene opphører.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.