Motorola tviholder på mobiltelefoner

Selv ikke et tap i 20 milliarder kroners klassen får selskapet til å gi seg.

Stature i9 er blant modellene Motorola håper kan bidra til å snu tap til vinst.
Stature i9 er blant modellene Motorola håper kan bidra til å snu tap til vinst.

Selv ikke et tap i 20 milliarder kroners klassen får selskapet til å gi seg.

Motorola, leverandør av mobiltelefoner og kommunikasjonssystemer, leverte i går tall for fjerde tall som får aksjonærene til å stille spørsmål om det i det hele tatt er noen vits i å lage mobiltelefoner lenger.

I forhold til samme kvartal i 2007, falt omsetningen med 26 prosent til 7,14 milliarder dollar. Resultatet er minus 3,58 milliarder dollar, mot 100 millioner dollar i pluss.

For hele året 2008 ga omsetningen på 30,15 milliarder dollar – 18 prosent lavere enn i 2007 – et negativt resultat på 4,16 milliarder dollar. I 2007 var resultatet minus 49 millioner dollar.

Omsetningen av mobiltelefoner er redusert med 51 prosent til 2,35 milliarder dollar. Driftsresultatet fra denne virksomheten er minus 595 millioner dollar. Det betyr at selskapet har tapt 31 dollar – nærmere 220 kroner – for hver mobiltelefon det har solgt. For et år siden omsatte mobiltelefonavdelingen for 4,8 milliarder dollar og tapte 388 millioner dollar.

I 2007 var Motorolas omsetning av mobiltelefoner 18,9 milliarder dollar, noe selskapet tapte 1,2 milliarder dollar på. I 2008 ble omsetningen redusert med 36 prosent, til 12,1 milliarder dollar, og tapene økte til 2,2 milliarder dollar.

De andre avdelingene i Motorola er «Home and Networks Mobility» og «Enterprise Mobility Solutions».

Avdelingen for hjem og nettverke driver hovedsakelig med høyoppløselig tv, digitale videoopptakere og IP-tv, samt med produkter rundt 4G-teknologiene Wimax og LTE. De greide å øke omsetningen med 1 prosent fra 2007 til 2008 (altså hele året), til 10,1 milliarder dollar. Driftsresultatet økte fra 709 millioner dollar til 918 millioner dollar.

Avdelingen som selger mobilitetsløsninger for bedrifter økte sin omsetning for hele året 2008 med 5 prosent fra 2007, til 8,1 milliarder dollar. Dette er den absolutt mest lønnsomme delen av Motorola: Driftsresultatet økte fra 1,2 milliarder dollar til 1,5 milliarder dollar.

Stature i9 er blant modellene Motorola håper kan bidra til å snu tap til vinst.
Stature i9 er blant modellene Motorola håper kan bidra til å snu tap til vinst.

Motorola uttrykte sin økonomiske prognose for inneværende kvartal som en forventning om et resultat per aksje på mellom minus 0,10 dollar og minus 0,12 dollar. Det skulle tilsi et negativt resultat på rundt 250 millioner dollar. Det reelle tapet vil være større, siden prognosen utelukker en nødvendig belastning for den videre omstruktureringen av selskapet, etter de 7000 permitteringene som ble kunngjort i oktober.

Tallene viser at Motorola sannsynligvis kunne godt med overskudd dersom de greide å kvitte seg med mobiltelefonproduksjonen.

Avskriften av selskapets telekonferanse med analytikere viser at det ble stilt skarpe spørsmål rundt mobilavdelingens framtid. Jim Suva fra Citi konstaterte at markedet mener Motorola er ute av stand til å snu mobilsatsingen, og spurte hvor mye det vil koste selskapet å kvitte seg med hele avdelingen.

Toppsjef Sanjay Jha i mobilavdelingen sa at ikke bare han, men også hele Motorolas øverste ledelse, er fast innstilt på å beholde denne delen av virksomheten og få den over til positiv drift. Det utløste et nytt spørsmål om når Motorola forestiller seg at det vil være mulig å få hele bedriften til å gå i pluss.

Jha svarte at Motorola venter et «betydelig mindre tap» i 2009 enn i 2008, og at de venter å «forlate 2009» med en «svært konkurransedyktig kostnadsstruktur».

– Hvis vi greier å gjennomføre våre planer innen smarte mobiler, og levere nye smarte mobiler fra midten av året… tror jeg at engang etter 2009 [vil vi gå i pluss], hvorvidt det blir 2010 eller 2011 vil ikke spekulere om i dag, sa Jha.

    Les også:

Til toppen