Motorola utvikler modulbasert mobil

Skal samarbeide med Phonebloks.

Motorola utvikler modulbasert mobil
Tanken bak Project Ara er at brukerne selv skal kunne sette sammen sin egen smartmobil basert på et stort utvalg av ulike komponenter, levert av forskjellige leverandører. Bilde: Motorola Mobility

For en drøy måned siden skrev digi.no om Phonebloks, et smartmobilkonsept hvor tanken er at brukerne av smartmobiler kan oppgradere eller bytte ut hovedkomponentene til en smartmobil ved å plukke komponenter med standardisert utforming fra et utvalg som enhver leverandør kan bidra til å utvide. På mange måter ville dette kunne danne et åpent maskinvareøkosystem.

Bak Phonebloks står kun den nederlandske designeren Dave Hakkens, men nå viser det seg at hans tanker ikke er helt unike. Faktisk er det slik at Motorola har jobbet med et tilsvarende prosjekt i mer enn et år. Det hele kalles for Project Ara og blir presentert i dette blogginnlegget.

I blogginnlegget fortelles det at Project Ara og Phonebloks skal samarbeide.

– Vi har gjort det dype, tekniske arbeidet. Dave skapte fellesskapet, skriver Paul Eremenko i Motorola Mobility.

Heretter skal ikke Project Ara være et hemmelig prosjekt. I stedet skal det foregå i åpenhet, i samarbeid med Phonebloks-fellesskapet. Innen noen måneder skal det Google-eide selskapet invitere utviklere til å begynne å lage moduler til Ara-plattformen. I løpet av vinteren kan et alfautgave av et Module Developer’s Kit (MDK) gjøres tilgjengelig.

Slik kan en Project Ara-telefon kanskje bli seende ut, men utseendet er blant de tingene som i stor grad skal kunne overlates til brukeren selv å velge.
Slik kan en Project Ara-telefon kanskje bli seende ut, men utseendet er blant de tingene som i stor grad skal kunne overlates til brukeren selv å velge. Bilde: Motorola Mobility

Tanken bak det hele er altså å skape en fri og åpen maskinvareplattform, basert på mye av den samme tankegangen som har ligget til grunn for Android-plattformen på programvaresiden.

– Målet vårt er å skape et mer omtenksom, uttrykksfullt og åpen forhold mellom brukere, utviklere og telefonene deres. Dette for å gi deg makten til å bestemme hva telefonen din gjør, hvordan den ser ut, hvor den er laget, hva den er laget av, hvor mye den koster og hvor lenge du vil beholde den, skriver Eremenko.

Foreløpig består designen av en endoskjelett og moduler. Endoskjelettet holder modulene på plass, mens modulene kan være stort sett alt mulig, inkludert applikasjonsprosessoren, skjermen, et fysisk tastatur, et ekstra batteri eller ulike sensorer.

Spesielt interesserte kan også melde seg som «Ara Scout». Disse skal på frivillig basis hjelpe Motorola med å forstå hvordan mennesker gjør sine valg. Til gjengjeld vil alle få avslag i prisen når Project Ara lanseres. De mest aktive deltakerne får telefonen gratis.

    Les også: