BEDRIFTSTEKNOLOGI

Motorola velger norsk teknologi i ny smartphone

Motorola satser på norske Trolltechs utviklingsplattform Qt i fremstillingen av sin nye Linux-baserte smartphone A760.

31. okt. 2003 - 12:59

Dette er den andre betydelige USA-avtalen på kort tid som Trolltech drar i land. I midten av september annonserte Trolltech og Royal et samarbeid om å utvikle nye, Linux-baserte enheter. Blant annet ønsker selskapene å tilby avanserte PDA-er til konkurransedyktige priser for både konsument- og bedriftsmarkedet, basert på Trolltechs Qtopia-plattform.

Qtopia er ifølge Trolltech en Linux-basert applikasjonsplattform og brukergrensesnitt designet for å gjøre mobil databehandling enkel, kraftfull, intuitiv og fleksibel.

Og nå følger en annen betydelig amerikansk elektronikkprodusent i Royals fotspor: Motorola vil benytte Trolltechs teknologi til å utvikle applikasjoner til sin kommende Linux-baserte smartphone, A760.

Motorola skal benytte utviklingsplattformen Qt/Embedded for å lage A760, en smart telefon som skal inneholde digitalt kamera, videospiller, MP3-spiller, kraftig høyttaler for handsfreebruk, avansert meldingsformidling, Internett-aksess og trådløs Bluetooth-teknologi, for å nevne noe.

Avtalen er utvilsomt en fjær i hatten for norske Trolltech, for A760 blir det første håndsettet fra Motorola som virkelig demonstrerer at selskapet mener alvor med å satse på operativsystemet Linux som en hjørnestein i sin programvarestrategi for mobile enheter. Trolltech gjøres nesten til Motorolas og bransjens garantist for å gjøre Linux til et seriøst alternativ til markedslederne Symbian og Windows Mobile i såkalte smarte mobiltelefoner. En annen aktør som allerede har tatt i bruk Linux-teknologi fra Trolltech, er Sharp, som har bygget sine Zaurus PDA-er rundt Qtopia-grensesnittet.

I dag offentliggjør dessuten Trolltech et nytt produkt i Qtopia-familien. Qtopia

Phone er en Linux-basert applikasjonsplattform for mobiltelefoner i det øvre markedssjiktet. Qtopia Phone inneholder alle grunnleggende Qtopia-applikasjoner, pluss et brukergrensesnitt som er spesieldesignet for mobiltelfonbruk.

Qtopia Phone kommer med to varianter av brukerinteraksjon - enten via telefonens tastatur eller en berøringsskjerm. Den fungerer på ulike skjermoppløsninger, eksempelvis 176 x 208 bildepunkter og 240 x 320 bildepunkter. Spill, java, medieavspiller (bl.a. MP3, MPEG), epostklient og datasynkroniseringsverktøy for utveksling til PC (kontakter, kalender/begivenheter, notater) er noe av den funksjonalitet som følger med i Qtopia Phone.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.