Mozilla etterlyser bedre webvideo

Firefox får snart støtte for det åpne videoformatet Theora, men Mozilla mener det kan gjøres bedre.

Mozilla etterlyser bedre webvideo

Firefox får snart støtte for det åpne videoformatet Theora, men Mozilla mener det kan gjøres bedre.

Alle nettlesere har integrert støtte for å vise bildeformater som GIF, JPEG og PNG. Verre er det med lyd og video. I dag avhenger denne støtten av en eller annen form for plugin i nettleseren, gjerne fra en tredjepartsleverandør. Dette gjør på mange måter lyd og video til annenrangs innhold på weben.

Opera Software og Mozilla har begge tatt til orde for å gjøre de Ogg-baserte formatene for lyd og video, henholdvis Vorbis og Theora, til standardformater for denne typen innhold på weben. Begge formatene var en del av den opprinnelige HTML5-spesifikasjonen fra WHATWG, men har blitt fjernet fra W3C-utgaven av spesifikasjonen etter press fra Apple og Nokia.

Heller ikke Microsoft har uttrykt noen støtte for disse formatene, som anses for å være frie formater uten truende patentkrav. I Norge har det regjeringsoppnevnte Standardiseringsrådet foreslått at all lyd og video som publiseres på offentlige nettsteder, skal tilbys i alle fall som henholdsvis Vorbis og Theora.

Mozilla er i ferd med å implementere støtte for begge de to formatene i neste utgave av Firefox, versjon 3.1.

Selv om Mozilla støtter disse formatene, mener stiftelsen at det er rom for forbedringer. I et blogginnlegg skriver Mike Shaver, sjeftekniker i Mozilla, at stiftelsen nå vil gi bort 100.000 dollar til utvikling av forbedret Theora-programvare.

- Vi mener at Theora er den beste tilnærmingen i dag for virkelig åpen og virkelig fri video på Internett. Vi mener også det kan forbedres i videokvalitet, i ytelse og at kvaliteten på implementeringene kan forbedres, skriver Shaver.

Pengebeløpet skal administreres av Wikimedia Foundation, som er blant de mest kjente brukerne av disse formatene, blant annet på nettleksikonet Wikipedia.

Pengene vil brukes til å støtte utvikling av forbedrete Theora-kodere og kraftigere avspillingsbiblioteker. Dette skal komme både framtidige Firefox-versjoner og andre som vil støtte formatene, til gode.

    Les også:

Til toppen