Mozilla helt avhengige av Google

Men frykter ikke at Googles Chrome skal stoppe inntektsstrømmen.

Mozilla helt avhengige av Google

Men frykter ikke at Googles Chrome skal stoppe inntektsstrømmen.

Mozillas styreleder og «chief lizard wrangler», Mitchell Baker, presenterte i går stiftelsens endelige regnskapet for 2007. Der går det fram at non-profit-organisasjonen har økt omsetningen med omtrent 12 prosent, fra 67 millioner dollar i 2006 til 75 millioner dollar i 2007.

Fortsatt utgjør royalties i forbindelse med søk det aller mest av inntektene. Tallet for 2007 var på drøyt 68 millioner, hvorav nesten alt skal stamme fra avtalen Mozilla har med Google. Google er standard søketjeneste i søkefeltet på verktøylinjen i Firefox. Dessuten er leder søkefeltet på oppstartssiden i Firefox til Google.

Også utgiftene til Mozilla, inkludert både stiftelsen og selskapet, økte i fjor, fra 20 millioner i 2006 til 33 millioner i 2007. Dette skyldtes primært flere ansatte og investeringer i infrastruktur, selv om 40 prosent av koden i Firefox stadig kommer fra personer som ikke er ansatt av Mozilla.

Det endelige regnskapet er tilgjengelig her.

Tallene viser at Mozilla er svært avhengige av inntektene fra Google. Trolig vil det være en katastrofe for stiftelsen dersom disse inntektene skulle forsvinne. Mange har ment at Googles nye nettleser, Chrome, vil skade dette forholdet, men i et intervju med News.com sier Baker at hun ikke er spesielt bekymret for dette.

- Vi følger nøye med, men er vi spesielt bekymret? Nei. Vi forventer at Chrome vil ta en viss del av markedet, men vi forventer ikke at bruken vil eksplodere. Markedsandelen vår fortsetter å vokse, og vi forventer at andelen vil være sunn. Forholdet mellom Google og Mozilla er god butikk for begge organisasjonene, forteller Baker.

På spørsmål om Chrome har på påvirket utviklingen av Firefox, svarer Baker at det ikke er tilfellet.

- Den har ikke endret måten vi jobber på, vår åpen kildekode- og fellesskapsbasert måte, Google er full av veldig smarte mennesker og har mer ressurser enn resten av oss kan forestille seg. Vi forventer å se at det kommer interessante og innovative ting fra Google og Chrome. Vi håper på dette. Gode ideer beveger seg rundt i nettleserenverdenen. Nye ting som viser seg i Chrome kan gagne oss alle. Det som er sikkert, er at Mozilla ikke har «ikke-oppfunnet-her-syndromet», sier Baker.

Mozillas avtale med Google ble nylig fornyet og gjelder ut november 2011.

Til toppen