UTVIKLING

Mozilla henger ut trege Firefox-utvidelser

Populære nettlesertillegg øker oppstartstiden med opptil 74 prosent.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. apr. 2011 - 10:30

Nettleserutvidelsene (Add-ons) til Firefox har vært en viktig suksessfaktor for nettleseren til Mozilla, men utvidelsene har også negative konsekvenser for brukerne. Blant annet fører utvidelsene til at det tar lenger tid å starte Firefox.

Mozilla har begynt å analysere hva de ulike utvidelsene som tilbys til Firefox har å si for oppstartstiden. Så langt har stiftelsen konkludert med at hver utvidelse i gjennomsnitt forlenger oppstartstiden med omtrent 10 prosent.

Mozilla har så langt laget en liste over hvor mye 50 ulike utvidelser fører til økt oppstartstid for nettleseren. De to verstingene er «FoxLingo - Translator / Dictionary» og det populære utviklerverktøyet Firebug. Hver av disse øker oppstartstiden til Firefox med 74 prosent.

Nederst på listen finner man Download Manager Tweak, BetterPrivacy og Firefox Sync. Ingen av disse øker oppstartstiden med mer enn én prosent.

For brukerne kan oppstartstiden reduseres betydelig dersom man deaktivere utvidelser som man ikke til enhver tid har bruk for. Dessverre må Firefox startes på nytt for at slike endringer skal få effekt, og dersom man har mange aktive utvidelser installert, kan omstartstiden bli temmelig lang.

Mozilla vil på sin side rette mer oppmerksomhet mot den negative effekten utvidelser har på oppstartstiden. Dette gjøres gjennom flere initiativer.

Blant annet vil Mozilla hver uke utføre automatiske ytelsestester av de 100 mest populære utvidelsene som tilbys gjennom stiftelsens nettsteder. Senere skal alle nye versjon av alle utvidelser testes i det de blir utgitt. I løpet av noen måneder skal vil dette utvides med andre målinger, for eksempel hvor mye hver utvidelse påvirker tiden det tar å laste websider.

Innen de neste to ukene vil Mozilla i galleriet for utvidelser begynne å vise advarsler knyttet til utvidelser som fører til at oppstartstiden av Firefox øker med 25 prosent eller mer. I kommende versjoner av Firefox vil tilsvarende advarsler også vises i administrasjonsverktøyet for utvidelser.

Mozilla vil også kontakte utviklere av utvidelser som fører til redusert ytelse og be dem om å jobbe med ytelsen, basert på blant annet erfaringer om hvordan dette kan gjøres.

Stiftelsen skal også innen noen måneder tilby utviklere en mulighet til å laste opp utvidelser og motta en ytelsesrapport, slik at utviklerne kan se effekten av sine forsøk på forbedringer, kjørt på de samme maskinene som de offisielle ytelsesmålingene gjøres på.

Et relatert problem som Mozilla også skal ta hånd om, er at en del tredjepartsprogramvare installerer verktøylinjer og andre utvidelser for Firefox uten brukerens direkte samtykke. Ofte er disse utvidelsene vanskelige å fjerne igjen.

I en kommende versjon av Firefox skal det settes en stopper for denne virksomheten. Tredjepartsutvidelser vil da bare kunne installeres i nettleseren dersom brukeren uttrykkelig samtykker til dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.