Mozilla lager ny nettlesermotor

Utvikles i samarbeid med Samsung.

Mozilla lager ny nettlesermotor
Mozillas nye renderingmotor er skrevet ved hjelp av programmeringsspråket Rust, som skal være spesielt laget for å unngå minnerelaterte sårbarheter. Bilde:

Det foregår nærmest en liten revolusjon i nettleserbransjen i disse dager. Google vil gå sine egne veier med WebKit-forgreningen Blink. Denne tas i bruk også av Opera, som har besluttet å gå vekk fra dagens Presto-motor.

I går ble det i tillegg kjent at Mozilla holder på å utvikle en ny renderingmotor, Servo.

Nøyaktig hvilke planer Mozilla har for Servo, er ikke kunngjort.

– Vi er nødt til å være forberedt på å utnytte morgendagens raskere, flerkjernede, heterogene databehandlingsarkitekturer, skriver Brendan Eich, Mozillas teknologidirektør, i kunngjøringen. For å oppnå dette, utvikles Servo i samarbeid med Samsung.

– Servo er et forsøk på å bygge nettleseren på nytt, fra bunnen av, på moderne maskinvare, ved å revurdere gamle antakelser underveis. Dette betyr å ta fatt i årsakene til sikkerhetssårbarheter samtidig som plattformen designes for fullt ut å kunne nyttiggjøre seg ytelsen til morgendagens massivt parallelle maskinvare, skriver Eich. Dette skal kunne åpne opp for nye og rikere webopplevelser.

Servo er skrevet med et programmeringsspråk som heter Rust. Dette er utviklet av Mozilla og et utviklerfellesskap med fokus på typesikkerhet, minnesikkerhet, samtidighet og ytelse.

Samsung har ifølge Eich bidratt med å gjøre både Rust og Servo tilgjengelige for Android og ARM-basert maskinvare. Fra før er Rust tilgjengelig for Windows, OS X og Linux, mens Servo er utviklet for 64 bits Linux og OS X.

– Samsung har allerede bidratt med en ARM-backend til Rust og bygg-infrastrukturen som er nødvendig for å krysskompilere til Android, sammen med mange andre forbedringer, skriver Eich.

Selv om programmeringsspråket Rust nok er ukjent for de fleste, har det vært under utvikling i flere år. Det har nå versjonsnummer 0.6. Den første offisielle versjonen kan ventes i løpet av det kommende året.

Ifølge Eich er tanken at Rust skal fylle mange av de samme nisjene som C++ har gjort i flere tiår. Men samtidig skal det kunne hindre hele klasser av minnehåndteringsfeil som kan føre til krasj og sårbarheter.

Rust utgis med både MIT- og Apache-lisenser, mens Servo utgis med Mozilla Public License.

Mozilla fylte forøvrig 15 år sist søndag og har nå fått kake fra Microsofts IE-team. De to utviklergruppene har også tidligere sendt hverandre kake ved større begivenheter.
Mozilla fylte forøvrig 15 år sist søndag og har nå fått kake fra Microsofts IE-team. De to utviklergruppene har også tidligere sendt hverandre kake ved større begivenheter. Bilde: @IE på Twitter

    Les også:

Les mer om: