FORBRUKERTEKNOLOGI

Mozilla med helt ny Thunderbird

Faner og bedre søk er de største nyhetene i den nye versjonen av e-postklienten.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. des. 2009 - 16:01

Mozilla Messaging skal etter planen komme med den endelige utgaven av Thunderbird senere i dag, amerikansk tid. Dette blir den første store oppgraderingen til e-postklienten på mer enn to år, etter en temmelig turbulent periode for prosjektet, med begrenset tilgang på ressurser og store organisatoriske endringer.

Det har nylig kommet løfter om at prosjektet i tiden framover vil få bedre tilgang på både finansiering og utviklere enn det som har vært tilfellet til nå.

Thunderbird 3 baseres på Gecko 1.9.1.5-plattformen, som er kjent fra Firefox, og har blitt bygget kraftig om både over og under skallet. Dette skal gi bedre ytelse, stabilitet og webkompatibilitet, i tillegg til at koden har blitt forenklet. Dessuten har klienten selvfølgelig fått mer funksjonalitet.

Mange mottar i dag svært mye e-post, og da er det ikke alltid like enkelt å finne fram til akkurat den meldingen man er på jakt etter. Derfor har Mozilla Messanging, som er et underbruk av Mozilla Foundation, fokusert mye på søke- og filtreringsmulighetene i Thunderbird 3.

Det nye, globale søkefeltet gjør det mulig å søke innenfor samlinger av meldinger, som har blitt filtrert på får eksempel avsender, tittel, mottaker, mappe, vedlegg eller ulike tagger. Det er også mulig å filtrere e-posten ved hjelp av et tidslinjeverktøy.

Nytt er også en database med e-postinnstillinger for kontoer hos populære e-posttjenester. Da slipper brukeren å måtte finne hvilke servernavn som må oppgis. I stedet fyller brukeren inn bare navn, passord og e-postadressen.

Verktøymenyen har i standardoppsettet blitt forenklet ved at mye brukte knapper for svar, videresending, sletting og markering av søppelpost er en del hver e-postmelding.

Dersom man dobbelklikker på en melding i innboksen, åpnes den nå i en ny fane, omtrent slik websider kan åpnes i de fleste vanlige nettlesere i dag. Fanene som er åpne vil også bli åpnet på nytt etter en omstart av Thunderbird.

Et konsept som kalles «Smart Folders» skal gjøre det enklere å kombinere spesielle mapper, for eksempel Innboksen, fra flere e-postkontoer på en gang. Dette er nå standardfunksjonaliteten i Thunderbird 3. Programmet kan også importere slike innstillinger fra blant annet Outlook og Outlook Express.

E-postklienten har dessuten fått en ny arkivfunksjon hvor meldingene blir lagt i mapper etter hvilket år de ble sendt.

Thunderbird 3 har også fått et nytt verktøy for administrasjon av utvidelse, temaer og plugins, som skal gjøre det enklere å finne, laste ned og installere slike tillegg til applikasjonen.

Det loves også forbedringer i adresseboken og forbedret integrasjon med Gmail, også versjoner av e-posttjenesten som ikke er på engelsk.

I Windows Vista skal innholdet i Thunderbird 3 kunne integreres med søkeresultatene i operativsystemet. Det er uklart om dette også gjelder i Windows 7.

På Mac er Thunderbird 3 integrert med Spotlight og kan importere fra Mail.app, lese adresseboken i operativsystemet og bruke Growl for varsler om ny e-post.

På ytelsessiden nevnes spesielt synkroniseringen av IMAP-mapper, som nå kan skje i bakgrunnen, enten for utvalgte mapper eller for samtlige.

I skrivende stund er den endelige versjonen av Thunderbird 3 ennå ikke blitt lagt ut, men den skal etter planen gjøres tilgjengelig på denne siden i løpet av kvelden/natten.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.