BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mozilla skal lage eget operativsystem

Ønsker langt mer åpenhet enn det Android, iOS og Windows Phone tilbyr.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. juli 2011 - 07:36

Mozilla Foundation er mest kjent for den åpen kildekodebaserte nettleseren Firefox, men står også bak antall andre programvareprodukter bygget over samme lest, det vil si presentasjonsmotoren Gecko.

I går kunngjorde selskapet planer om et prosjekt som må sies å være mer omfattende enn noe annet stiftelsen har igangsatt til nå. Mozilla vil nemlig lage et Gecko-basert operativsystem for smartmobiler og nettbrett. Prosjektet kalles for Boot to Gecko (B2G).

I kunngjøringen og i etterfølgende kommentarer blir det forklart at B2G vil baseres på Linux-kjernen og på enhetsdrivere til denne.

Deler av maskinvare-abstraksjonslaget til Android vil gjenbrukes i B2G. Dette skal kunne bidra til at B2G relativt enkelt kan kjøres på mange ulike enheter, siden Android benyttes av en lang rekke leverandører av nettbrett og smartmobiler.

Det vil likevel være store forskjeller mellom B2G og Android.

– Vi har til hensikt å bruke så lite fra Android som mulig. Vi ønsker å bruke kjernen med drivere, samt libc og tilhørende ting. Det er ikke sannsynlig at vi vil bruke de Java-innhyllede grafikk-API-ene til Android, for eksempel. Det er fint å begynne med noe som er kjent for å starte opp, samt å ha tilgang til alle de enhetene vi ønsker å avdekke, skriver Mike Shaver i Mozilla.

Han innrømmer dog at det kan være andre tilnærminger som er bedre, og synes det er helt fint om noen ønsker å utforske i en annen retning.

Det som virker helt klart, er at B2G i liten eller ingen grad vil tilby systemspesifikke programmeringsgrensesnitt. Applikasjonene vil baseres på eksisterende og framtidige web-API-er. B2G-prosjektet skal utvikle API-er som gir tilgang til funksjonalitet i operativsystemet og i selve enheten, blant annet for telefoni, tekstmeldinger, kamera, USB, Bluetooth og NFC.

Det skal også utvikles en privilegiummodell som sikrer at funksjonaliteten og egenskapene blottlegges på en trygg måte overfor applikasjoner og websider.

– Vi vil gjøre dette arbeidet helt åpent, vi vil utgi kildenkoden i sanntidm vi vil bringe alle vellykkede tillegg til passende standardiseringsgrupper, og vi vil spore endringer som kommer ut av den prosessen. Vi forsøker ikke å oppnå en type applikasjoner som bare kjøres i Firefox. Vi forsøker å få den til å kjøre på weben, skriver Mozillas Andreas Gal i kunngjøringen.

– Mozilla tror at weben kan fortrenge proprietære stakker for appliasjonsutvikling fra enkeltleverandører. For å gjøre åpne webteknologier til et bedre utgangspunkt for framtidige applikasjoner til både mobil og desktop, må vi øke kapasiteten til weben slik at den inkluderer – og på noen områder overgår – egenskapene til de aktuelle, konkurrerende stakkene, skriver Gal.

Boot to Gecko er foreløpig bare planleggingsstadiet, bortsett fra noe innledende testing av eksisterende teknologier. Mozilla har så langt ikke oppgitt noen tidsplan for arbeidet, så det er ukjent når man vil kunne begynne å se resultater av arbeidet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.