Mozilla skal lage en Firefox for mobilen

Etter en del fram og tilbake er det nå avgjort at Firefox skal utfordre blant annet Opera på mobilen.

Mozilla skal lage en Firefox for mobilen

Etter en del fram og tilbake er det nå avgjort at Firefox skal utfordre blant annet Opera på mobilen.

Mozilla har lenge jobbet med nettleserløsninger for mobiltelefoner. Allerede i 2004 var stiftelsen i gang med å utvikle Minimo, en eksperimentell lettvektsutgave av Firefox som var tilpasset mobile enheter basert på ARM-prosessorer. Dette prosjektet er nå nedlagt.

Senere har det kommet en Firefox-utgave for Nokia N800, og Firefox er også en del av Ubuntu Mobile, Intel Internet Project og i ARMs nylig annonserte arbeid for å gjøre Linux mer egnet for framtidige smarttelefoner.

Dessuten jobber Mozilla stadig med Joey-prosjektet, som omfatter en serverløsning som minner mye om den som er støttesystemet til Opera Mini.

    Les også:

Denne uken kunngjorde Mozillas visepresident for teknikk, Mike Schroepfer, at selskapet nå mener tiden er inne for en mobiltelefonutgave av Firefox.

Begrunnelsen for dette er at maskinvaren i mobiltelefonene har blitt kraftig nok til å gi en webopplevelse uten kompromisser. Schroepfer mener at blant annet 64 MB med systemminne er nødvendig for å oppnå dette. Han trekker fram Apples iPhone som et eksempel på en slik mobil.

Dessuten mener Schroepfer at det allerede finnes kraftigere mobilprosessorer enn den iPhone benytter og at ARM allerede har annonsert at enheter som kommer i 2010 vil ha en prosessor som er åtte ganger raskere enn den i iPhone.

Leder for utviklingen av mobiltelefon-utgaven av Firefox vil være Christian Sejersen, som nå skal etablere ett FoU-senter i København. Sejersen kommer fra Openwave, som har levert nettlesere til over en milliard mobiltelefoner. Med seg får han blant annet Brad Lassey som kommer fra France Telecom R&D.

Mobile Firefox, som versjonen foreløpig kalles, skal blant annet kunne benytte Firefox-utvidelser på samme måte som PC-utgavene, samt gjøre det mulig å bygge rike applikasjoner via XUL-språket.

Noe tidspunkt for når Mobile Firefox vil bli tilgjengelig, vil Schroepfer ikke oppgi. Men han skriver at det i alle fall ikke vil skje før i 2008, og helt klart etter at Firefox 3 er blitt lansert.

Det er foreløpig ikke blitt tatt noen avgjørelser om hva slags plattformer Mobile Firefox skal støtte.

Til toppen