Mozilla tar personvern enda lenger

Nå med antisporingsmodus.

Mozilla tar personvern enda lenger
Antisporing er lett å deakitvere om man ønsker. Bilde:

Stadig flere nettbrukere ønsker mer kontroll på personvernet sitt, og Firefox vil nå frem til disse.

Mozillas nettleser har en mindre relevant posisjon enn før, og det er interessant å se at utviklerne der er proaktive med nye funksjoner som kan friste nisjebrukere.

Firefox 42 beta har altså en ny privat modus som er enda mer omfattende enn det de fleste andre tilbyr, altså å ikke lagre historikk og annen data man fører inn.

Les også: Facebook avviser sporingspåstander

Nye Firefox vil også blokkere nett-tjenester som sporer brukerne sine. Dette bringer privatmodusen i Firefox nærmere tjenester tradisjonelt levert av annonseblokkere, selv om annonser som ikke sporer brukerne sine er tillatt.

Gir mer kontroll

Mozilla skriver at filosofien bak er at når man aktiverer privat modus, ønsker man mer kontroll over personvernet enn det man tidligere har hatt.

Når man åpner et privat vindu, får man en tydelig oversikt over hva som ikke blir lagret, og får i tillegg muligheten til å deaktivere antisporings-modusen. Denne modusen skal altså begrense hva slags data om brukeren som sendes til tredjepartsmottakere, og det kan inkludere diverse annonseløsninger, sosiale medier og analyseverktøy.

Ved siden av å ivareta personvernet, kan løsningen også bidra til å gjøre nettopplevelsen enda raskere, det har tidligere blitt beregnet at innlastingshastigheten kan øket med opptil 44 prosent med sporing blokkert.

Les også: Spotify beklager personvern kaos

De samme antisporingsfunksjonene er også inkludert i den nye betaversjonen av Firefox til Android.

Både desktop- og mobilutgaven kan allerede lastes ned, men det er altså ikke helt stabile versjoner, så litt forbehold anbefales.