UTVIKLING

Mozilla tester ut 64-bits Firefox

Mye av Firefox 4-funksjonaliteten begynner å falle på plass.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. juni 2010 - 13:05

Mozilla kunngjorde denne uken at den femte utviklerrettede forhåndsvisning av Firefox 4 er tilgjengelig. Den kalles riktignok «Firefox 3.7 Alpha 5», men det er av historiske årsaker.

Denne utgaven, som på ingen måte er klar for daglig bruk, er tilgjengelig for både Windows, Mac og Linux. For første gang er den også tilgjengelig i 64-bits utgaver til Linux og Mac, men de har ikke støtte for 32-bits plugins og anses som høyst eksperimentelle.

I den forbindelse kan det også legges til at Adobe «midlertidig har stoppet» å tilby den eksperimentelle, 64-bitsutgaven av Flash Player 10. Årsaken skal være at selskapet skal gjøre betydelige endringer i programvarens arkitektur og legge visse sikkerhetsforbedringer. Det loves i blogginnlegget at 64-bit Flash Player vil gjøres tilgjengelig for både Windows, Mac OS X og Linux. Men det sies ingenting om tidsrammene for dette arbeidet.

Firefox 3.7 Alpha 5 skal nå støtte Aero Glass i Windows Vista og Windows 7, men fortsatt er det mye som skal endres før nettleseren er ferdig tilpasset Windows-temaet.

Derimot er de underliggende delene av administrasjonsverktøyet for nettlesertillegg klart. Det gjelder dog ikke brukergrensesnittet til verktøyet, som fortsatt vil bli pusset på.

Mange av designforslagene til Firefox 4 har tatt utgangspunkt i at fanene skal vises i toppen av brukergrensesnittet, tilsvarende det man finner i blant annet Google Chrome. Dette kan nå aktiveres i alfautgaven gjennom menyen for verktøylinjer.

Mozilla hevder at den nye alfaversjonen er den første nettleseren noensinne som «parser» HTML5 i henhold til spesifikasjonen. Mer om dette temaet finnes i dette blogginnlegget.

Videostøtten er nå utvidet, slik at nettleseren støtter WebM-formatet, som tilbys på YouTube. Men nytt er også maskinvareakselerert avspilling i fullskjermsmodus. Foreløpig er det bare Windows- og Mac-utgavene som støtter dette, gjennom henholdsvis DirectX9 og OpenGL.

Firefox 3.7 Alpha 5 har fått en viss støtte for deler av HTML5-spesifikasjonene omkring skjemaer (forms), som for eksempel kan sjekke om en e-postadresse er riktig formatert uten at valideringen må gjøres i JavaScript.

Inkludert er også støtte for FormData-grensesnittet, som er en del av den foreløpige XMLHttpRequest Level 2-spesifikasjonen. Dette skal gjøre det enklere å laste opp og manipulere filer ved å bruke XMLHttpRequest og JavaScript.

Dessuten skal testversjonen ha fått på plass en rekke ytelsesforbedringer, spesielt når det gjelder JavaScript-ytelsen.

Informasjonssiden «about:memory» skal være fornyet slik at den bedre viser hvordan det tildelte minnet brukes i nettleseren. Det loves ytterligere forbedringer på dette området i kommende utgaver av nettleseren.

Mer informasjon og lenker til alle de ulike utgavene av Firefox 3.7 Alpha 5 finnes på denne siden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.