Mozilla varsler kamp om mobil-OS

Skal konkurrere med Android. Får drahjelp fra Telenor.

Toppsjef i Mozilla, Gary Kovacs, lanserte denne uken planer for et nytt og åpent operativsystem for smart-telefoner.
Toppsjef i Mozilla, Gary Kovacs, lanserte denne uken planer for et nytt og åpent operativsystem for smart-telefoner. (Bilde: Mozilla)

Skal konkurrere med Android. Får drahjelp fra Telenor.

Mozilla meldte denne uken at de vil lansere et helt åpent OS til mobiltelefoner. Alcatel og den kinesiske leverandøren ZTE skal produsere smarttelefoner basert på Firefox OS. Etter planen skal disse lanseres neste år.

Mozilla håper de vil gjøre det samme på mobilmarkedet som de klarte på nettlesermarkedet. Da selskapet i 2004 lanserte nettleseren Firefox, markerte det slutten for Microsofts totale dominans på dette markedet.

Operativsystemet som Mozilla nå ruger på skal bygges utelukkende på åpne standarder. Kjernen er at alle funksjoner i telefonen, opprette en samtale, starte kameraet, spille spill, sende meldinger osv. skal kunne styres ved HTML5-baserte applikasjoner. Dermed blir det enkelt for utviklere å tilpasse telefonen.

Dette gjør også at teleselskapene fatter stor interesse. Norske Telenor, spanske Telefonica, Deutsche Telekom og Telecom Italia støtter oppunder Mozillas OS-planer.

Disse selskapene ser med gru på at Google og Apple stikker av med store inntekter gjennom operativsystemene Android og iOS. Mobiloperatørene er henstilt til å konkurrere om data- og taletrafikk, mens de verdiøkende tjenestene er det andre som leverer. Med Mozillas foreslåtte OS vil de kunne utvikle egne telefoner og få en langt større del av kaken.

Denne muligheten har den spanske mobilgiganten Telefonica grepet. De har utviklet en telefon i samarbeid med Mozilla som skal tilpasses det brasilianske markedet.

Går alt etter planen vil telegiganten lansere i løpet av neste år. Ifølge Bloomberg News har selskapet forventinger om å ta en tosifret andel av markedet med sine egne smarttelefoner.

Plattformen skal ifølge Mozilla være optimalisert for lavpris-telefoner. I utviklingsmarkeder er fremdeles smarttelefoner noe få har tilgang til, men Mozilla håper at deres operativsystem vil gjøre utbredelsen raskere.

– Ettersom milliarder av brukere er forventet å koble seg på nettet for første gang de kommende årene, er det viktig å levere en tiltalende smarttelefon som alle kan bruke, sier Mozillas toppsjef Gary Kovacs i en pressemelding.

Telenor er et av teleselskapene som stiller seg bak initiativet. I en pressemelding fra Mozilla sier Telenor-direktør Kristin Skogen Lund at de er glade for å støtte lanseringen av et nytt, åpent mobilt økosystem.

– Dette vil muliggjøre en gratis og åpen tjenestedistribusjon til våre kunder, og i tillegg gi attraktive smarttelefoner til en overkommelig pris, noe som er svært viktig i fremvoksende markeder, sier Skogen Lund.

Det skal etter hva digi.no erfarer ikke være konkrete planer hos Telenor om å utvikle egne håndsett, basert på Mozillas operativsystem – ennå.

    Les også:

Til toppen