BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mozilla vil ikke støtte Googles bildeformat

Mener formatet rett og slett ikke bra nok.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. mai 2011 - 08:01

Google lanserte i fjor høst bildeformatet WebP, som et alternativ til JPEG. Formatet er basert på mye av den samme teknologien som videoformatet WebM. Begge formatene er først og fremst beregnet for bruk på weben.

Blant dagens nettlesere er det bare Googles egen Chrome, samt Opera, som støtter WebP. I tillegg tilbys det støtte til blant annet Windows, Linux og Mac OS X.

Mer overraskende er det at Mozilla, som allerede støtter WebM i Firefox, ikke ser noen hensikt i å støtte WebP-formatet. I alle fall ikke i dagens utgave. Jeff Muizelaar, en canadisk programvareutvikler i Mozilla, skrev allerede i april at han ikke opplever kodingen til WebP som noe særlig bedre enn kodingen til JPEG. Noe av hensikten med WebP er at formatet skal gi tilsvarende bilekvalitet som JPEG selv om filene er betydelig mindre.

Men Muizelaar er ikke overbevist av eksemplene som Google har presentert.

Det er heller ikke hans kollega, Joe Drew, som skriver han ikke vil godkjenne en patch med støtte for WebP i Firefox slik formatet er i dag.

Dette har ført til mange kommentarer, hvor en forteller at de ikke forstår begrunnelsen får ikke å støtte WebP, mens en del andre foreslår at man heller bør fokusere på å forbedre JPEG.

Google kunngjorde omtrent samtidig at komprimeringsargoritmene til WebP har blitt betydelig forbedret, uten at det ødelegger for kompatibiliteten med tidligere utgivelser. En mer detaljert gjennomgang finnes her.

Spørsmålet er om dette er nok til å få Mozilla til å skifte mening.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.