SIKKERHET

Mozilla vil integrere Tor i Firefox – skal legge til rette for «superprivat» surfemodus

Tor-integrering er allerede på plass i nettleseren Brave, og nå kan det komme til Firefox også.
Tor-integrering er allerede på plass i nettleseren Brave, og nå kan det komme til Firefox også. Foto: Brave
13. mai 2019 - 07:07

Personvern og sikkerhet opptar IT-aktørene i stadig større grad, og nå har selskapet bak en av de største nettleserne store planer på gang. Som blant andre ZDNet rapporterer vil Mozilla nå slå et stort slag for anonymitetsprogramvaren Tor.

På sine forskningssider kunne Mozilla nylig opplyse at de ønsker å dele ut et forskningstilskudd i den hensikt å få på plass en bedre integrering av Tor-programvaren i Firefox-nettleseren – og dermed gi nettleseren en ekstra privat surfemodus.

Må først gjøre Tor-tjenesten bedre

– Mozilla er interessert i å potensielt integrere mer av Tor i Firefox, for å gi brukerne våre en «Super Private Browsing»-modus (SPB). Tor tilbyr personvern og anonymitet på nettet, egenskaper som er sårt tiltrengt i vår moderne tids masseovervåkning, sporing og fingerprinting, skriver Mozilla.

Ifølge selskapet er Tor-programvaren ennå for «ineffektiv» til at den kan tas i bruk i stor skala av mange brukere, og selskapet ønsker nå å bidra til forskning rundt alternative protokoll-arkitekturer for å gjøre Tor bedre tilpasset de store massene.

Forskningsmidlene er også ment å frembringe idéer til hvordan en full integrering av Tor i Firefox vil se ut, noe Mozilla tilsynelatende ikke har en egen formening om ennå. Dermed er det også uvisst hvordan resultatet brukerne blir seende ut.

Tor Project omtalte selv Mozillas nye initiativ på sin offisielle blogg, hvor de uttrykte begeistring for satsingen, men samtidig også innrømmet at arbeidet vil by på utfordringer.

Blir andremann ut

– Å integrere Tor i Firefox vil bringe ekte privat surfing og en tryggere Internett-opplevelse til flere mennesker enn noensinne rundt omkring i hele verden. Men Tor har aldri blitt brukt i en slik skala før, og det er mange forhold som må forskes på før Mozilla gir dette et forsøk, skriver Tor-utvikleren. 

Forskningsmidlene deles ut under Mozilla Research Grants, som er et program som tar sikte på å fremme et sikkert og åpent Internett. Midlene utdeles på bakgrunn av evaluering av innsendte forslag til problemstillinger og løsninger, og reglene og retningslinjene finner du hos Mozilla.

Som ZDNet peker på, vil Firefox bli den andre nettleseren som får på plass Tor-integrering – dersom planene går i havn. Den første som fikk integreringen er Brave, som i fjor sommer kunngjorde en privat, Tor-basert surfemodus som enkelt aktiveres ved å åpne en egen fane i nettleseren.

Brave har imidlertid en svært liten markedsandel, med kun 5,5 millioner aktive brukere i januar måned, mens Firefox hadde ifølge NetMarketShare en markedsandel på 9,6 prosent i april – som gjør nettleseren til den nest største etter Chrome.

Les også: Chrome med bedre cookie-kontroll: Skal gjøre deg vanskeligere å spore på nett »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.