SIKKERHET

Chrome gir deg bedre cookie-kontroll: Skal gjøre deg vanskeligere å spore på nett

8. mai 2019 - 07:56

Google satte nettopp igang sin årlige I/O-konferanse, hvor mange nyheter ble delt med offentligheten. Ikke overraskende har selskapet også planer for sin populære nettleser, som nå skal bli litt sikrere å bruke, viser det seg.

Det Google har i ermet for Chrome er bedre håndtering av «cookies», eller informasjonskapsler som det gjerne kalles på norsk. 

Bedre kontroll

Fremover skal virkemåten til informasjonskaplser modifiseres på en slik måte at utviklere må spesifisere eksplisitt hvilke kapsler som tillates å fungere på tvers av nettsider, og som dermed kan brukes til å spore brukere.

Chrome vil kreve av utviklere å benytte denne nye funksjonen i de kommende månedene, uten at det foreligger et mer spesifikt tidspunkt.

Ifølge Google skal denne endringen sette brukere i stand til å slette informasjonskapsler som kan brukes på flere nettsider å benyttes til sporing, samtidig som man kan beholde de informasjonskapslene som bare brukes av enkeltsider på nettet.

Kommer senere i år

Dermed er det altså meningen at personvernet heves noen hakk. Chrome kommer allerede med muligheten til å blokkere informasjonskapsler, men med den nye endringen har man altså flere alternativer.

Som Google peker på ser alle typer informasjonskapsler like ut for en nettleder, noe som gjør det vanskelig å se hvordan hver kapsel faktisk brukes. Det nye tiltaket er ment å fikse på dette. 

Selskapet skriver på bloggen sin at de for øvrig også planlegger å begrense informasjonskapsler som brukes på tvers av nettsider til å kun fungere med HTTPS-tilkoblinger.

Ifølge Google skal de nye funksjonene komme i en forhåndsutgave senere i år, men allerede med den seneste utviklerversjonen av Chrome kan utviklere teste sidene deres for å se hvordan endringene vil fungere. 

De tekniske detaljene om den nye løsningen kan du finne på denne siden.

Les også: Slik blir nettleservalget i Android »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.