MP3.com kaprer musikkstjerner

Forestående MP3-avtaler med de etablerte rockestjernene Alanis Morissette og Tori Amos vekker oppsikt. MP3.com-sjef Michael Robertson har som mål å ryste den etablerte musikkindustrien skikkelig og er på god vei til å klare det.

Forestående MP3-avtaler med de etablerte rockestjernene Alanis Morissette og Tori Amos vekker oppsikt. MP3.com-sjef Michael Robertson har som mål å ryste den etablerte musikkindustrien skikkelig og er på god vei til å klare det.

USA Today melder at avtalen med de to artistene vil inkludere turnésponsing og musikkfiler lagt ut på MP3.com. I tillegg skal en annen internettaktør, BestBuy.com, være medsponsor på turneéne.

Forrige gang MP3.com og selskapets ubestridte leder, Michael Robertson, inngikk en avtale med en amerikansk artist etablert i den konservative musikkindustrien, holdt det i drøyt to dager. Én sang fra Tom Petty & the Heartbreakers nyeste album ble lagt ut og lastet ned 164.000 ganger før Warner Bros. grep inn.

MP3.com hadde gjort avtale med gruppens managere og ikke plateselskapet. Petty er en amerikansk artist som har holdt på i mange år og som regnes for å være på vei nedover. All viraken rundt MP3-avtalene førte imidlertid til at albumet debuterte på tiende plass på Billboard.

Det er uklart hvordan de nye MP3-avtalene med de etablerte artistene kommer til å se ut.

Robertson, som stadig erter på seg den etablerte musikkindustrien med radikale utspill, har satset på å holde sin sti ren i forhold til piratkopiert musikk. Han prøver å få MP3-formatet til å fremstå som renhårig og mener å gi ukjente artister sjansen samtidig som man markedsfører eksisterende stjerner.

Recording Industry Association of America (RIAA) har imidlertid valgt en konfrontasjonslinje og en annen nedlastbar standard for komprimering og filoverføring som ennå kun befinner seg på kravspesifikasjonsplanet. Den skal konkurrere med MP3 og sikre både kopirettighetene og betaling for musikken.

I denne måneden lanserte også Microsoft sin nye standard - WMT 4.0 - som selskapet hevder inneholder halvparten så store filer som MP3 sine. Dette skal forkorte tålmodighetsprøvene forbundet med MP3, spesielt for hjemmebrukere med standard modem.

Men minst like viktig er det at MS-standarden inneholder en digital nøkkel som gjør at brukerne må betale for å låse opp musikken de laster ned.

Dette skal sikre artistene og plateselskapene rettmessige inntekter, mener Microsoft.

Inntil Microsoft får gjennomslag for WMT-standarden blant nettbrukerne, fortsetter de MP3-frelste sitt korstog med Michael Robertson i spissen.

Selv om avtalene ikke er ferdige, ligger det klare begrensninger fra plateselskapet til artistene i forhandlingene. Verken Morissette eller Amos har i utgangspunktet mulighet til å gi bort mer enn 30 sekunder av låtene sine i streamet versjon. Det har Time Warner bestemt.

Artistene har ikke lov å gi brukerne anledning til å laste ned sanger. Det spekuleres likevel i om ikke nedlasting (framfor avspilling/streaming) fra konsertversjoner under turnéen blir resultatet av forhandlingene.

Dessuten skal Morissette ha sagt seg interessert i å investere i MP3.com...

Til toppen