MP3.com nå også enig med komponistene

Etter en rekke rettslige problemer får nå MP3.com betalt for å være snilleste gutt i klassen. Et forlik med komponistforeningen skal løfte enda mer musikk ut på nettet.

Etter en rekke rettslige problemer får nå MP3.com betalt for å være snilleste gutt i klassen. Et forlik med komponistforeningen skal løfte enda mer musikk ut på nettet.

Da MP3.com nylig inngikk forlik med EMI, Warner Music, BMG og Sony om offentliggjøring av musikk på Internett, skal de ha betalt 20 millioner dollar til hvert selskap, i tillegg til å skrive under på visse lisensbetingelser.

Hver gang folk lagrer låter i MP3.coms arkiver på nettet, må selskapet betale 1,5 cent til det aktuelle plateselskapet. Hver gang noen lytter til en låt streamet fra MP3.com, må selskapet ut med en tredjedels cent.

Tankegangen bak My.MP3.com er at folk skal kunne spille av musikk de allerede har betalt for, f.eks. fordi de har kjøpt CD-en tidligere gjennom forhandlere tilknyttet MP3.com.

MP3.com har tidligere sagt at de ønsker å spille på lag med musikkindustrien. Dette har ikke forhindret plateselskaper og rettighetshavere i å saksøke dem i likhet med andre musikktilbydere på Internett.

Nå har selskapet imidlertid kommet noe lenger i å etablere de avtalemessige rammene for virksomheten sin. De har nemlig halt i land en avtale med The National Music Publishers' Association Inc. ( NMPA ) som skal gjøre mer enn 1 million komposisjoner tilgjengelig på selskapets nettside My.MP3.com.

Prisen for en treårig avtale er oppgitt til 30 millioner dollar. NMPA saksøkte MP3.com i mars fordi selskapet la ut musikk fra CD-er på sitt nettsted.

I forbindelse med forliket sendte partene ut en pressemelding hvor de sier at avtalen er en seier for komponister, leverandører av musikk over Internett og forbrukere.

NMPA har over 700 utgiverselskaper som medlemmer. I tillegg representerer foreningen lisensrettigheter for 25.000 lisensinnehavere og 150.000 komponister.

For MP3.com gjenstår det imidlertid fortsatt å komme til enighet med det siste store plateselskapet, Universal. En domstol har i utgangspunktet besluttet at MP3.com skal betale 25.000 dollar per CD selskapet har lastet ned på sine sider.

Beløpet tilsvarer for Universals del hele 2,2 milliarder kroner. Saken skal opp til ny vurdering i november.

Til toppen