JUSS OG SAMFUNN

MP3.com spiller opp til forlik

Den amerikanske musikktjenesten MP3.com sloss med musikkindustrien i rettsalene. I håp om å unngå et kjempesøksmål, har tjenesten inngått samarbeid med Broadcast Music, en organisasjon som organiserer royalties til musikere. Og da steg Mp3.coms aksjekurs med 31 prosent.

Sigvald Sveinbjørnsson
9. mai 2000 - 10:42
MP3.comRecording Industry Association of America (RIAA).
Les mer om rettsaken:
Plateselskaper saksøker MP3.com
Paul McCartney saksøker MP3.com

MP3.com har prøvd å inngå et forlik med RIAA. Ved å betale 100 millioner dollar (800 millioner norske kroner) håpet MP3.com å komme seg unna søksmålet som lyder på hele 150 000 dollar (1,2 millioner kroner) per sang i skadeerstatning. Får RIAA gjennom kravet sitt vil det koste MP3.com milliarder av dollar. Forliket MP3.com prøvde å få til ble ikke godtatt av RIAA.

Men MP3.com har inngått et samarbeid med Broadcast Music, en organisasjon som organiserer royalties-utbetalinger til låtskrivere, melder Reuters. MP3.com kan på denne måten vri seg unna søksmålet fra RIAA, fordi selskapet kan si: Vi betaler da for oss! De fleste albumene på MP3.com er fra plateselskaper som ikke kan kalles toneangivende. Det er tvert om små selskaper som ikke har mye med RIAA å gjøre. Denne organisasjonen organiserer nemlig de største plateselskapene.

Hvis MP3.com får til et forlik med RIAA, samt eksklusive avtaler med flere organisasjoner kan dette bety at de blir alene på markedet for nedlastbar musikk. Andre aktører som vil inn på markedet må da gjennom den samme kostbare mølla som MP3.com nå har snirklet seg gjennom.

At MP3.com fikk et samarbeid med Broadcast Music fikk aksjekursen til å stige hele 31 prosent, og det er tydelig at markedet er bekvem med at MP3.com kommer til å inngå et forlik som svært få kan gjøre etter dem. Hvis forliket mellom RIAA blir på 100 millioner dollar betyr dette at inngangs-summen for kommende konkurrenter til MP3.com må betale like mye for å unngå rettssaker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.