MP3-formatet forblir fritt

Microsoft vant fram med sin anke mot Alcatel-Lucent som hevdet å eie MP3-formatet.

MP3-formatet forblir fritt
Bilde:

I februar i fjor ble Alcatel-Lucent tilkjent 1,52 milliarder dollar i erstatning fra Microsoft: En jury fant det bevist at Alcatel-Lucent eide musikkformatet MP3, og at Microsoft hadde ulovlig implementert formatet i sine tjenester.

Dommen innebar at alle som benyttet seg av MP3-formatet ville være nødt til å betale lisensavgift til Alcatel-Lucent.

1,52 milliarder dollar er den største erstatningen noensinne i en patentsak i USA.

Microsoft anket, og fikk medhold i en avgjørelse i august i fjor. Kjennelsen pekte på at Microsoft, helt korrekt, hadde betalt de nødvendige avgiftene til det tyske Fraunhofer-instituttet.

Alcatel-Lucent anket så avgjørelsen overfor en høyere ankeinstans, US Appeals Court for the Federal Circuit. En kjennelse derfra (pdf) gir Microsoft medhold på alle punkter, og slår fast at Alcatel-Lucent ikke har rett til å kreve lisensavgift for MP3-formatet.

Alcatel-Lucent sier de vil vurdere veien videre. Observatører er nokså sikre på at dommen ikke vil kunne angripes, og at kjennelsen innebærer en endelig seier for Microsoft og for dem som mener at MP3-formatet er allemannseie.

Den juridiske striden om formatet startet i 2003, da Lucent anla sak mot pc-produsentene Dell og Gateway. Påskuddet var deres bruk av MP3-formatet, som Lucent påsto brøt med patenter tilhørende Bell Labs, Lucents forgjenger. Microsoft meldte seg så inn i søksmålet på Dell og Gateways side. Alcatel-Lucent tok over søksmålet da Alcatel og Lucent ble slått sammen i 2006.

    Les også:

Les mer om: