MP3-pirater mister nettforbindelsen

I USA overvåker platebransjen MP3-trafikken og presser teleselskapene til å kutte kabelen. Telenor rister på hodet.

I USA overvåker platebransjen MP3-trafikken og presser teleselskapene til å kutte kabelen. Telenor rister på hodet.

Etter å ha vunnet kampen mot Napster, har platebransjen tatt i bruk en ny strategi mot MP3-piratene. Programmer som Gnutella styres ikke gjennom noen sentral server, men det betyr også at programmet alltid viser IP-adresser til dem som deler ut filer.

Dermed kan platebransjen spore dem opp, men antallet er så stort at platebransjen har valgt en annen vei. De truer i stedet internett-leverandørene til MP3-piratene til å avslutte kundeforholdet. MP3-piraten må derfor finne seg en ny nettleverandør, hvis dette er mulig.

En rekke Internett-leverandører, eksempelvis Pennsylvania-baserte Adelphi, skal ha gitt etter for presset og kutter forbindelsen til kunder som plateselskapene mener deler ut MP3-filer, skriver amerikanske Cnet.

Men andre Internett-leverandører som Verizon nekter, og sier at kravet om å kutte nettforbindelsen er i strid med folks grunnleggende rettigheter. Dessuten er det et forhold mellom platebransjen og privatpersoner som Verizon ikke har noe med.

Mange Internett-leverandører skal ha valgt en mellomløsning der de har sendt brev til sine kunder og påpekt at piratvirksomhet er ulovlig.

Problemet er aktuelt her i Norge, for bredbåndslinjer og ADSL er ganske nytt. Slike linjer gjør det økonomisk og praktisk mulig å opprette private Internett-servere.

Men Telenor ASA rister på hodet over platebransjens muligheter for å få dem til å kutte ut kunder i Norge.

- Vi er en tilbyder av telekommunikasjon og har ikke noe ansvar for hva våre kunder bruker sine Internett-linjer til, sier Eirik Øiestad i Telenor Nextra til digitoday.no.

Tidligere har Nextgentel benektet at de forsøker å overvåke hva deres kunder bruker selskapets ADSL-linjer til.

Les saken: Nexgentel vil ikke sjekke ADSL-bruk likevel

Til toppen